Ingrediënten
- 12 verse Zeeuwse oesters
- OESTERS MET HOISINDRESSING
- 2 el oestersaus
- 2 el rijstazijn
- 4 el olijfolie
- 1 el geraspte gember
- 1 el sinaasappelrasp
- 1 el fijngesneden rode chilipeper
- zout, naar smaak
- OESTERS MET ZEEUWS SPEK
- 6 plakken Zeeuws spek, gehalveerd
- rasp van 1 limoen
- versgemalen peper, naar smaak
- OESTERS MET TOMATENSALSA & BASILICUM
- 200 g tomaten
- 15 g basilicum
- 1 teentje knoflook
- 1/2 rode peper, zonder zaad
- 1 sjalot
- 1/2 limoen, rasp en sap
- 1 tl honing
- zout, naar smaak
Bereiding: oesters met hoisin dressing
- Roer de oestersaus, rijstazijn en olijfolie door elkaar. Voeg gember, sinaasappelrasp en chilipeper toe en breng eventueel op smaak met nog wat zout.
- Open de oesters en probeer zo min mogelijk vocht te verliezen. Gooi de bovenste schelp weg en besprenkel de oesters met hoisin dressing.
Bereiding: oesters met Zeeuws spek
- Maak de oesters open, vang het vocht op in een steelpannetje en gooi de schelpen weg. Verwarm het vocht en blancheer hierin de oesters 1 minuut.
- Dep ze droog en breng op smaak met versgemalen peper en limoenrasp. Rol elke oester in een half plakje spek en zet vast met een prikker.
- Verhit een grillpan en bak hierin de oesterpakketjes snel rondom iets krokant.
Bereiding: oesters met tomatensalsa en basilicum
- Maal de peper, sjalot, knoflook en tomaten grof in de keukenmachine. Snijd de basilicumblaadjes fijn.
- Doe de salsa in een kommetje en roer er basilicum, limoensap en –rasp en honing doorheen. Breng eventueel op smaak met zout.
- Open de oesters en probeer zo min mogelijk vocht te verliezen. Gooi de bovenste schelp weg en schep op iedere oester een schepje tomatensalsa.
Oesters
In Nederland kennen we twee soorten oesters, de Europese oester en de Zeeuwse oester. Van deze soorten is de Europese variant inheems en de Zeeuwse, ook wel Japanse oester of creuze genoemd is uit Japan ingevoerd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
70 kcal/294 kj
- Vetten:
-
1.80 g.
- Eiwitten:
-
10.00 g.