Ingrediënten

 • 4 tongscharren van 500 g
 • 1 dl melk
 • 100 g bloem
 • versgemalen peper en zout
 • 200 g boter
 • platte peterselie
 • 2 citroenen

Bereiding

 1. Was de schoongemaakte tongschar onder koud stromend water, dep ze droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout. Laat dit een half uur intrekken en dep ze weer droog. Maak met een scherp mes aan de donkere zijde van de vis overdwars drie ondiepe insnijdingen.
 2. Schenk de melk in een diep bord en doe de bloem vermengt met versgemalen peper in een ander diep bord. Wentel de schar eerst door de melk en vervolgens door de bloem. Schud de overtollige bloem eraf.
 3. Verwarm in een grote koekenpan 100 g boter op een laag vuur, zet het vuur hoger zodra de boter helemaal gesmolten is en doe de tongschar met niet meer dan twee stuks tegelijk in de iets bruin kleurende boter. Bak de tongschar 3-4 minuten aan beide zijden. Voeg eventueel als de boter té bruin wordt een klontje nieuwe boter toe zodat de temperatuur iets omlaag gaat.  Haal ze uit de pan en dek af met folie.
 4. Voeg weer een klont boter toe voordat de volgende tongschar gebakken wordt.
 5. Hak intussen de platte peterselie heel fijn en snijd de citroenen in plakjes.
 6.  Blus het bakvet met eerst nog een klontje boter, zodat je genoeg bruine boter hebt om de tongscharren mee te overgieten.
 7. Leg de gebakken tongscharren op voorverwarmde borden, verdeel er de citroen en fijngehakte platte peterselie over en schenk er tenslotte de warme bruine boter over.

Tip

Serveer met gekookte peterselie-aardappeltjes.

Tongschar

Ondanks zijn naam is de tongschar geen familie van de tong maar behoort de tongschar tot de scholachtigen. De vis wordt ook wel neustong genoemd.

Alles over Tongschar

Tongschar

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
89 kcal
/
325 kj
Vetten:
1.50 g.
Eiwitten:
16.70 g.