Ingrediënten

  • 100 g Hollandse garnalen
  • basilicum
  • 8 takjes citroenmelisse
  • 1 versnipperde ui
  • 10 g tomatenpuree
  • 60 ml olijfolie, een mespuntje curry, kurkuma of
  • saffraan, peper en zout
  • 20 g gedroogde garnalen
  • 6 g glace van garnalen (bijv. Primerba)
  • 30 g tamarinde of banaan
  • 20 g suiker
  • sap van 1 limoen
  • 20 g natriumzout of maizena
  • 50 g witte azijn
  • 2 fijngesneden kleine rode pepers
  • 80 ml kokosmelk
  • 1 el vermicelli
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat in blokjes gesneden

Bereiding

Hak de basilicumblaadjes fijn. Voor de soep: maak een garnalenfond met de gedroogde garnalen en de glace van garnalen. Voeg de olijfolie, de ui, de tomatenpuree, de tamarinde, de suiker, het limoensap, het natriumzout, de witte azijn en de pepers toe. Breng vervolgens op smaak met de takjes citroenmelisse, de curry, de kurkuma, peper en zout. Zo krijg je een smaakvolle en pittige bouillon. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Haal de soep door een puntzeef en hou warm. Schik enkele Hollandse garnalen in een gietijzeren stoofpotje en giet er de soep over. Voeg tot slot de fijngehakte basilicum, de tomatenblokjes, de vermicelli en de gebakken knoflook toe.

Hollandse garnaal

Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.

Alles over Hollandse garnaal

Hollandse garnaal

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
90 kcal
/
380 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.