Ingrediënten

  • 4 hele wijtingen à 200 gram
  • sap van ½ citroen
  • 300g snijbonen
  • 4 el bloem
  • 6 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 300g wortel, julienne gesneden
  • 1 rode ui, in halve ringen
  • 2 el verse basilicum, in dunne reepjes
  • 4 el bloem

Bereiding

  1. Wrijf de wijtingen aan de buitenkant en in de buikholte in met wat citroensap, wat zout en versgemalen zwarte peper.
  2. Laat de vissen zo 5 minuten liggen. Halveer de snijbonen en snijd ze in de lengte in dunne reepjes.
  3. Strooi de bloem op een bord en wentel de wijtingen erdoor. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de wijtingen in 8-10 minuten mooi bruin en net gaar, keer ze af en toe.
  4. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en schep de knoflook, wortel, snijbonen, ui en 1 eetlepel citroensap erdoor.
  5. Voeg 3 eetlepels water en een beetje zout en versgemalen peper toe en smoor de groente afgedekt op heel zacht vuur in 6-8 minuten gaar.
  6. Schep het basilicum erdoor. Leg de wijtingen op warme borden en schep de gesmoorde groenten ernaast. Serveer met kruidenrisotto of aardappelpuree en rucolasalade.

 

Serveertip

Lekker met een kruidige risotto:

  1. Fruit een gesnipperde ui in een pan met wat olijfolie.
  2. Roer er 300g risottorijst door en bak tot de korrels glanzen.
  3. Voeg 100 ml droge witte wijn toe en laat het vocht verdampen. Voeg in gedeelten 750 ml kruidenbouillon toe en kook de risotto zonder deksel in 20 minuten zachtjes gaar, roer regelmatig.
  4. Voeg een scheut bouillon toe als de risotto te droog wordt. Roer er tot slot 25 gr boter en 4 el fijngehakte verse kruiden door (peterselie, basilicum, oregano).

Wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.

Alles over Wijting

Wijting

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
85 kcal
/
358 kj
Vetten:
1.20 g.
Eiwitten:
18.50 g.