Ingrediënten
- 4 dunne stukken kabeljauwfilet, van de staart
- 1 kg voorgebakken zoete aardappelfriet, koelvers
- 6 el mayonaise
- 1-3 tl sambal bijv. sambal brandal of sambal manis
- 1 limoen
- 200 g zelfrijzend bakmeel + wat extra
- 2 el kerriepoeder
- 250 g ijskoud bruisend bronwater
- 10 g koriander of peterselie
- zout
Bereiding
-
Verwarm, als je geen airfryer voor de frietjes hebt, om te frituren de olie in de frituurpan op 180
C, anders voor de vis op 170 C. -
Bak de zoete aardappelfriet als je die in de airfryer maakt in 4 porties. Houdt ze tussentijds warm in een hete oven (circa 100°C), niet afdekken. Als je ze frituurt in 3 porties. Laten uitlekken op bakpapier, in een vergiet boven een bord.
-
Meng in de tussentijd in een kommetje de mayonaise met de sambal.
-
Hak ¾ van de peterselie of koriander fijn. Schep in een kom.
-
Was en droog de limoen. Rasp de schil met een fijne rasp of zesteur boven de kom met kruiden. Snijd de limoen in vieren.
-
Roer 200 gram zelfrijzend bakmeel, het kerriepoeder en 1½ tl zout met een garde door de gehakte kruiden en limoenschil.
-
Voeg er vervolgens eerst de helft van het bruisende water door. Roer tot er geen klontjes meer zijn en voeg dan beetje bij beetje de rest van het water al roerende toe.
-
Maak de friet en de vis: Als je een airfryer gebruikt voor de friet en de laatste portie erin zit, kun je de vis gaan frituren. Als je de frietjes in de frituurpan maakt, bak je eerst de friet en als de frietjes klaar zijn pas de vis. Bak de friet op ca. 180
C. Draai daarna de temperatuur naar 170 C voor de vis. -
Bak de friet in 4 porties, laat ze goed uitlekken. Houdt de gebakken friet warm in een warme oven (160
C), niet afdekken! -
Dep voor het bakken de kabeljauwfilets droog met keukenpapier. Bestuif ze aan beide kanten met een beetje bakmeel.
-
Haal eerst 1 visfilet door het beslag (de vis moet helemaal bedekt zijn). Laat de filet voorzichtig in de olie glijden, schud de mand een beetje heen en weer zodat de vis los komt. Doe er direct nog een visfilet achteraan. Zorg dat ze niet aan elkaar vast komen te zitten.
-
Bak in 7- 8 minuten goud bruin en gaar. Leg op keukenpapier en houd ze even warm bij de friet in de oven terwijl de andere 2 de pan ingaan.
-
Leg op 4 borden of planken een stuk krant of bakpapier. Verdeel de friet en vis erover. Leg de stukken limoen ernaast. Bestrooi met takjes peterselie of koriander en geef de sambal mayo erbij.
Lekker met grof gestampte doperwtjes (diepvries) met daardoor een klontje boter, wat crème fraîche of een scheutje room. Breng op smaak brengen met wat gemalen peper een paar druppels limoensap.
Tip
Het bruisend bronwater voor het beslag kun je vervangen door blond of bruin bier.
Kabeljauw
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
72 kcal/304 kj
- Vetten:
-
0.70 g.
- Eiwitten:
-
16.40 g.