Snoekbaars

De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Het is een slanke roofvis met een lange spitse snuit. Hij kan tot 120 centimeter lang worden, bij een gewicht van 12 tot 18 kilogram en een leeftijd van 10 tot 15 jaar. In Nederland wordt hij meestal niet groter dan 80 centimeter.
Snoekbaars

Snoekbaars Paspoort

Naam
Snoekbaars (Stizostedion lucioperca)
Lengte
wordt max. 130 cm.
Voedsel
alle kleine vis die ze tegenkomen
Levenscyclus
wordt max. 10-15 jaar
Verspreiding
van oorsprong komt de snoekbaars voor in Zweden, Finland, de Oostzee, Centraal Europa (stroomgebied
van de Donau), de Balkan en rond de Zwarte en Kaspische Zee.
Leefgebied
in troebel en helder zoetwater op een diepte van 10-20 meter. Vaak nabij de bodem, in de buurt van obstakels zoals steile hellingen of richels.
Kleur
afhankelijk van de bodem, lichtintensiteit in en de helderheid van het water
Familie
baarzen

Vangst en kweek

Naast dat snoekbaars door veel sportvissers gevangen wordt, zijn er ook beroepsvissers die op deze soort vissen. Dit gebeurt met kieuwnetten, een selectieve vangstmethode die geen
schade aan de omgeving toebrengt. Deze snoekbaars draagt het streekkeurmerk Zuiderzeezilver en is dus een bewuste keuze. Het bestand van de soort wordt in Nederland op peil gehouden  door
het uitzetten van pootvisjes en de visserij is in de paaitijd verboden (van 1 april tot de laatste zaterdag in mei).Tevens geldt er een wettelijke minimum vangstmaat van 42 centimeter. De meeste snoekbaars wordt geëxporteerd naar naar Frankrijk.
 

In veel Europese landen, waaronder Nederland, wordt snoekbaars gekweekt in recirculatiesystemen of is men bezig met het opzetten van kwekerijen. Het voordeel van het kweken van snoekbaars in recirculatie-systemen is dat een aantal mogelijke negatieve effecten op de omgeving effectief worden beperkt. Binnen het Duurzaam Snoekbaarscollectief wordt onderzoek gedaan naar verbeterpunten in de snoekbaarskweek op het gebied van waterkwaliteit, preventie van ziektes en humane bedwelming- en dodingsmethodes.

Lees meer over duurzame vangsttechnieken

 

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Vangstgebieden

Vangstgebieden

Smaak en bereiding

De betere restaurants in Frankrijk en België zetten regelmatig filet de sandre op het menu. Dat is wederom uitzonderlijk voor een zoetwatervis. In de klassieke keuken werd snoek nog wel eens opgediend, maar dan bijna uitsluitend als balletjes (quenelles). De meest klassieke bereiding is court bouillon waarbij de snoekbaars gepocheerd wordt en opgediend met een beurre blanc.

Naar recepten en bereiden

Leer de basistechnieken voor visbereiding

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
77 kcal
/
321 kj
Eiwit
19.20 g.
Vet
0.90 g.