Snoekbaars
Snoekbaars Paspoort
- Naam
- Snoekbaars (Stizostedion lucioperca)
- Lengte
-
wordt max. 130 cm.
- Voedsel
-
alle kleine vis die ze tegenkomen
- Levenscyclus
-
wordt max. 10-15 jaar
- Verspreiding
-
van oorsprong komt de snoekbaars voor in Zweden, Finland, de Oostzee, Centraal Europa (stroomgebied
van de Donau), de Balkan en rond de Zwarte en Kaspische Zee. - Leefgebied
-
in troebel en helder zoetwater op een diepte van 10-20 meter. Vaak nabij de bodem, in de buurt van obstakels zoals steile hellingen of richels.
- Kleur
-
afhankelijk van de bodem, lichtintensiteit in en de helderheid van het water
- Familie
-
baarzen
Vangst en kweek
In veel Europese landen, waaronder Nederland, wordt snoekbaars gekweekt in recirculatiesystemen of is men bezig met het opzetten van kwekerijen. Het voordeel van het kweken van snoekbaars in recirculatie-systemen is dat een aantal mogelijke negatieve effecten op de omgeving effectief worden beperkt. Binnen het Duurzaam Snoekbaarscollectief wordt onderzoek gedaan naar verbeterpunten in de snoekbaarskweek op het gebied van waterkwaliteit, preventie van ziektes en humane bedwelming- en dodingsmethodes.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Smaak en bereiding
De betere restaurants in Frankrijk en België zetten regelmatig filet de sandre op het menu. Dat is wederom uitzonderlijk voor een zoetwatervis. In de klassieke keuken werd snoek nog wel eens opgediend, maar dan bijna uitsluitend als balletjes (quenelles). De meest klassieke bereiding is court bouillon waarbij de snoekbaars gepocheerd wordt en opgediend met een beurre blanc.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
77 kcal/321 kj
- Eiwit
-
19.20 g.
- Vet
-
0.90 g.