Rivierkreeft

Er zijn verschillende soorten rivierkreeften, die allemaal gemeenschappelijk hebben dat ze in zoet water leven, in tegenstelling tot vrijwel alle andere kreeften. De kreeftjes zijn klein en gekookt hebben ze een oranje, roodachtige kleur met wit vlees. Rivierkreeft die te koop is in de supermarkt is vaak al voorgekookt en gepeld. De kreeft hoeft dan alleen nog maar opgewarmd te worden

Rivierkreeft

Rivierkreeft Paspoort

Naam
Rivierkreeft (Astacus astacus)
Lengte
wordt gem. 20 cm
Voedsel
draad-alg, zachte planten resten, visvoer
Verspreiding
Europese rivieren, beken en plassen
Leefgebied
in kalkwater onder stenen, afvalmaterialen, takken en vegetatie, of in zelf gegraven holen.
Familie
Astacidae

Vangst

Rivierkreeften vallen onder de Visserijwet en mogen gevangen worden door beroepsvissers met alle goedgekeurde beroepsvistuigen. Sinds 1 oktober 2012 vallen ook korven en kooien voor kreeften en krabben hieronder. Omdat de uitheemse rivierkreeften schade kunnen toebrengen aan dammen en dijken en ook aan de ecologische kwaliteit van het water, wordt het vangen van deze kreeften toegejuicht. In de Zuid-Hollandse en Utrechtse wateren zijn deze Amerikaanse kreeftjes zelfs een ware plaag. Rivierkreeft is over het algemeen een bijvangst van beroepsbinnenvissers.

In 2012 is een reddingsplan gestart om de Europese rivierkreeft voor Nederland te behouden. Dit bestaat uit een kweekprogramma, onderzoek van geschikte locaties en uitzetten van jonge kreeftjes in minimaal 10 vijvers binnen het verspreidingsgebied. Het einddoel is herintroductie in minimaal 2 beeksystemen.

 

Lees meer over duurzame vangsttechnieken

 

Verkrijgbaarheid

jan feb Mrt apr Mei jun jul aug sep Okt nov dec
  • Seizoen gesloten
  • Kuitperiode
  • Mager
  • Goed

Smaak en bereiding

Rivierkreeft die te koop is in de supermarkt is vaak al voorgekookt en gepeld. De kreeft hoeft dan alleen nog maar opgewarmd te worden. Het is van belang om de kreeftjes niet te lang op te warmen, dan worden ze taai. Wanneer je ongepelde rivierkreeft gekocht hebt gaat het pellen ongeveer hetzelfde als bij garnalen.De smaak van gekookte rivierkreeftjes is fris en zoetig en wordt vaak in combinatie met zoete vruchten als appels gebruikt bij het maken van salades. Ook worden rivierkreeftjes vaak geserveerd in combinatie met een romige saus.

Naar recepten en bereiding

Voedingswaarden Weergave per 100 gram

Energie
68 kcal
/
286 kj
Water
83.00 g.
Eiwit
16.00 g.
Koolhydraten
1.00 g.
Vet
0.10 g.
Verzadigde vetten
0.00 g.
E.o.v
0.00 g.
M.o.v.
0.00 g.
Cholesterol
158.00 mg.
Vezels
0.00 g.
Vitamine B1
0.15 mg.
Vitamine B2
0.10 mg.
Natrium
253.00 mg.
Kalium
260.00 mg.
Calcium
97.00 mg.
Fosfor
226.00 mg.
Ijzer
1.80 mg.
Zink
1.80 mg.