Rivierkreeft
Er zijn verschillende soorten rivierkreeften, die allemaal gemeenschappelijk hebben dat ze in zoet water leven, in tegenstelling tot vrijwel alle andere kreeften. De kreeftjes zijn klein en gekookt hebben ze een oranje, roodachtige kleur met wit vlees. Rivierkreeft die te koop is in de supermarkt is vaak al voorgekookt en gepeld. De kreeft hoeft dan alleen nog maar opgewarmd te worden
Rivierkreeft Paspoort
- Naam
- Rivierkreeft (Astacus astacus)
- Lengte
-
wordt gem. 20 cm
- Voedsel
-
draad-alg, zachte planten resten, visvoer
- Verspreiding
-
Europese rivieren, beken en plassen
- Leefgebied
-
in kalkwater onder stenen, afvalmaterialen, takken en vegetatie, of in zelf gegraven holen.
- Familie
-
Astacidae
Vangst
Rivierkreeften vallen onder de Visserijwet en mogen gevangen worden door beroepsvissers met alle goedgekeurde beroepsvistuigen. Sinds 1 oktober 2012 vallen ook korven en kooien voor kreeften en krabben hieronder. Omdat de uitheemse rivierkreeften schade kunnen toebrengen aan dammen en dijken en ook aan de ecologische kwaliteit van het water, wordt het vangen van deze kreeften toegejuicht. In de Zuid-Hollandse en Utrechtse wateren zijn deze Amerikaanse kreeftjes zelfs een ware plaag. Rivierkreeft is over het algemeen een bijvangst van beroepsbinnenvissers.
In 2012 is een reddingsplan gestart om de Europese rivierkreeft voor Nederland te behouden. Dit bestaat uit een kweekprogramma, onderzoek van geschikte locaties en uitzetten van jonge kreeftjes in minimaal 10 vijvers binnen het verspreidingsgebied. Het einddoel is herintroductie in minimaal 2 beeksystemen.
Lees meer over duurzame vangsttechnieken
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Smaak en bereiding
Rivierkreeft die te koop is in de supermarkt is vaak al voorgekookt en gepeld. De kreeft hoeft dan alleen nog maar opgewarmd te worden. Het is van belang om de kreeftjes niet te lang op te warmen, dan worden ze taai. Wanneer je ongepelde rivierkreeft gekocht hebt gaat het pellen ongeveer hetzelfde als bij garnalen.De smaak van gekookte rivierkreeftjes is fris en zoetig en wordt vaak in combinatie met zoete vruchten als appels gebruikt bij het maken van salades. Ook worden rivierkreeftjes vaak geserveerd in combinatie met een romige saus.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
68 kcal/286 kj
- Water
-
83.00 g.
- Eiwit
-
16.00 g.
- Koolhydraten
-
1.00 g.
- Vet
-
0.10 g.
- Verzadigde vetten
-
0.00 g.
- E.o.v
-
0.00 g.
- M.o.v.
-
0.00 g.
- Cholesterol
-
158.00 mg.
- Vezels
-
0.00 g.
- Vitamine B1
-
0.15 mg.
- Vitamine B2
-
0.10 mg.
- Natrium
-
253.00 mg.
- Kalium
-
260.00 mg.
- Calcium
-
97.00 mg.
- Fosfor
-
226.00 mg.
- Ijzer
-
1.80 mg.
- Zink
-
1.80 mg.