Europese kreeft

De Oosterscheldekreeft is ook een Europese kreeftsoort. Qua formaat wijkt de Oosterscheldekreeft niet af van de andere Europese zeekreeftsoorten. Door een afwijkende DNA-structuur heeft de Oosterscheldekreeft wel een fijnere en zachtere smaak.  Oosterscheldekreeft is een seizoensproduct en daarom niet het hele jaar verkrijgbaar. Het vangstseizoen van de Oosterscheldekreeft is strikt gelimiteerd en loopt van 1 april tot en met 15 juli. De kreeften in de Oosterschelde worden op een duurzame wijze gevangen. Daarbij worden de kreeften alleen meegenomen als ze groter zijn dan 24 cm en de eidragende vrouwtjes worden teruggezet.

Europese kreeft

Europese kreeft Paspoort

Naam
Europese kreeft (Homarus gammarus)
Lengte
Max. 60 cm lang.
Voedsel
Schaaldieren, wormen en aas.
Levenscyclus
Wordt max. 50 jaar oud.
Verspreiding
Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan, het Kanaal, de Noordzee en de Oostzee.
Leefgebied
Rotsbodems, tot 70 m diepte (meestal echter in ondiepe kustwateren).
Populatie
Oosterscheldekreeft wordt streng beheerd, maar staat er goed voor.
Kleur
De rugzijde is blauwzwart gemarmerd, soms naar rood neigend. De onderzijde is geelachtig.

Vangst

In de Zeeuwse wateren zijn zo’n 45 vissers actief in de aanvoer van kreeft. Deze mogen alleen op kreeft vissen in de periode van 1 april tot 15 juli. Eidragende vrouwtjes en kreeften kleiner dan 24 cm mogen niet worden aangeland. Er staan hoge boetes op vissen zonder vergunning of vangen van kreeft buiten de gestelde vangstperiode.

Kreeft wordt in Nederland met behulp van verschillende technieken gevangen waaronder staandwant, korven, schietfuiken en sleepnetten.

 

In de Europese wateren worden niet genoeg kreeften gevangen voor de Europese markt. Daarom wordt ongeveer tweederde van alle kreeften in de Europese handel geïmporteerd vanuit Canada en de Verenigde Staten. Deze zijn makkelijk te onderscheiden door de kleur; de Amerikaanse kreeft is groener dan de Europese kreeft. Ook is het vlees van de Europese kreeft witter en veel duurder.

Duurzaamheid   Vangsttechniek

Wist je dat?

  • Kreeften verschalen regelmatig. Vooral jonge kreeft verveltvaak tot wel zes keer per jaar. Daarna neemt het aantal vervellingen af tot ze een jaar of 5 – 6 zijn.

  • De voorste en grootste scharen zijn ongelijk van vorm en functie. De één is groter dan de andere en dient om b.v. de schelp van de prooi mee te vermorzelen. De andere schaar is kleiner en scherper en daarmee kan de kreeft de prooi in kleine stukjes snijden.

  • Kreeften kunnen slecht tegen lage en hoge temperaturen

  • Wanneer de kreeft een poot, schaar of antenne zou verliezen, groeit deze weer aan.

  • Kreeft is niet altijd overal verkrijgbaar, maar moet soms besteld worden. Vraag daarom van tevoren bij de lokale vishandel of deze kreeft te koop heeft.

  • Vers gekochte levende kreeft is korte tijd te bewaren tussen natte kranten/doeken in de koelkast.

 

Smaak en bereiding

Kreeft kun je levend of bevroren kopen. Kies je voor een levende kreeft, dan zijn er drie manieren om deze klaar te maken voor de bereiding:

  1. Leg de levende kreeft  minimaal 2 uur in de diepvries zodat hij van het kookproces zo min mogelijk merkt.
  2. Verlos de kreeft kundig uit zijn lijden door een mes door de kop te steken.
  3. Doe de levende kreeft in een pan met koken water. Dit is niet de meest populaire methode. Veel mensen dat de kreeft piept omdat hij pijn zou hebben. Dit is echter niet het geval.

    Helaas gaat het bij de bereiding van kreeft bij veel mensen fout. Vaak wordt deze namelijk veel te lang gekookt waardoor het vlees droog wordt. Houd als vuistregel aan dat een kreeft van 500 gram 5 minuten moet koken. In de zomermaanden is kreeft van de barbecue een aanrader. Splijt hiervoor de kreeft over de lente en grill op een goed hete barbecue. Eerst kort op de vleeszijde om daarna verder te garen op de schaal. Als de kreeft gaar is, is de kleur veranderd in de bekende, fraaie steenrode kleur.

    Kreeft is zeer verfijnd, bezit een hoog vleespercentage en smaakt zoetig. Niet voor niets wordt deze kreeft veelvuldig gebruikt in de hoger geclassificeerde restaurants.

     

    Ga naar recepten en bereiding