Hoe Frans is Fruits de Mer?

vrijdag 5 Juli 2019
Fruits de Mer
Fruits de Mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.
 

In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze Fruits de Mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Ieder jaar komt er een nieuwe ‘Vis van de Maand’ uit. Op deze kalender worden producten uit onze eigen Noordzee uitgelicht. Tijdens het selecteren van vis van de maand wordt rekening gehouden met aanvoer, beschikbaarheid en kwaliteit. Dat de Hollandse garnaal voor onze kust wordt gevangen, is algemeen bekend. Maar onze Noordzee zit ook vol met schaal- en schelpdieren zoals kreeften, krabben, en mosselen.

Uit onze eigen Noordzee
Een plateau Fruits de Mer – dit is de Franse benaming voor een plaat met zeevruchten - is een schaal van rauwe en gekookte schaal- en schelpdieren die koud worden geserveerd. Deze zeevruchten zijn op zichzelf al smaakvol en worden slechts met bescheiden aanvullingen als een dipsaus of citroen op een bed van ijs of zeewier opgediend. Eén van de sterren van de Noordzee is het mesheft, beter bekend als scheermessen. Deze schelpen worden veel aangetroffen op de Nederlandse stranden. 
 

Lees meer over Fruits de Mer


Naar overzicht

Fruits de Mer