Ingrediënten
- 300 g wijtingfilet, in 8 stukken
- 4 rijpe tomaten
- ½ venkelknol
- 3 el olijfolie
- 1 grote teen knoflook, fijngehakt
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 el verse Italiaanse kruiden, fijngehakt
- 1 el sinaasappelrasp
- 100 ml witte vermout of wijn
- 600 ml visfond of visbouillon
Bereiding
- Kruis de tomaten in en dompel ze heel even in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd de tomaten in vieren. Schep de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Snijd de stengels en het groen van de venkelknol. Bewaar het groen en snijd de venkelknol in kleine blokjes.
- Kruid de stukken wijting met wat zout en versgemalen peper. Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Bak de stukken wijting in de pan in 4-6 minuten net gaar. Schep ze op een bord en houd ze onder aluminiumfolie warm.
- Fruit de knoflook, ui en venkel in het bakvet in 2-3 minuten heel zachtjes glazig. Schep de tomaatstukjes, Italiaanse kruiden en sinaasappelrasp erdoor en bak ze even mee. Schenk de vermout erbij, laat alles even pruttelen en voeg dan ook de fond toe. Laat de soep 5 minuten zachtjes koken tot de groente gaar is. Breng de soep pittig op smaak met zout en peper.
- Leg de stukken wijting in warme soepborden en schep de hete soep erop. Garneer met het achtergehouden venkelgroen.
Wijting
Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
85 kcal/358 kj
- Vetten:
-
1.20 g.
- Eiwitten:
-
18.50 g.