Ingrediënten

  • 10 zoute haringen, schoongemaakt
  • 175 ml witte wijnazijn
  • 125 g suiker
  • 1 el gemalen piment of ½ tl kruidnagelpoeder
  • 1/2 el mosterd
  • 2 el geraspte mierikswortel (potje)
  • 200 g winterwortel, in dunne plakjes
  • 2 kleine rode uien, in dunne plakjes
  • 4 laurierblaadjes

Bereiding

  1. Laat de haring (in de koelkast) 8-12 uur weken in een bak met koud water.
  2. Breng in een pan (geen aluminium) de azijn met 125 ml water en de suiker aan de kook, los de suiker al roerende op. Laat dit mengsel afkoelen en roer er dan de piment, mosterd en mierikswortel door. Dep de haringen droog en snijd ze in stukken van 3 cm.
  3. Leg in een hoge glazen schaal (accubak) met een inhoud van 1½ liter afwisselend laagjes ui, haring, wortel en hier en daar een laurierblad. Schenk de marinade erover, alles moet onder staan. Leg er eventueel een schoteltje op, zodat de haring naar beneden geduwd wordt.
  4. Laat de haring afgedekt 2-3 dagen in de koelkast marineren. Laat de haring op kamertemperatuur komen en zet de schaal op het buffet.

Wijntip

Een Pinot Blanc uit de Elzas of een Zuid-Afrikaanse Colombard combineren goed, maar vallen niet op bij de glasblazersharing. Een fino sherry vormt een krachtiger tegenhanger.

Bron
Kookboek 'Vis 2'

Haring

De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.

Alles over Haring

Haring

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
216 kcal
/
906 kj
Vetten:
16.00 g.
Eiwitten:
18.00 g.