Harder
Er zijn ongeveer tachtig soorten in deze familie, die alle nabij de kust in brak water leven. Er worden op de hele wereld variaties van harder aangetroffen. Deze prachtige zilverkleurige vis lijkt op zeebaars, maar heeft grotere schubben en een kleine bek, die is aangepast aan hun dieet van plankton en zeewier.
Harder Paspoort
- Naam
- Harder (Chelon labrosus)
- Lengte
-
Wordt max. 75 cm.
- Voedsel
-
Planten.
- Verspreiding
-
Harders komen voor in alle wereldzeeën, zowel in de tropische als gematigde klimaatgebieden. Nederland: Scheldemonding en Waddenzee.
- Leefgebied
-
Bij de kust, vaak in brak water en soms zelfs in zoetwater.
- Populatie
-
Weinig bekend.
- Kleur
-
Donkergroene of grijsblauwe rug, zilverkleurige flanken met 6-7 grijze lengtestrepen en de buik is wit.
- Familie
-
Mugilidae.
Vangst en kweek
In het Noorden van Nederland wordt op kleine schaal harder aangevoerd uit de Waddenzee, dit gebeurt hoofdzakelijk met zegennetten. De kwaliteit van de vis is uitstekend, door het relatief schone water van de Waddenzee. De visserij is seizoensgebonden en vindt in Nederland plaats van mei tot eind oktober. Het is een ambachtelijke manier van vissen waarbij veel vakmanschap komt kijken.
De harder die in Nederland op de markt is wordt in mediterrane gebieden gevangen of gekweekt. Met name platkopharder wordt in veel tropische landen gekweekt, soms zelfs met een mengvorm van vangen en kweken. Dit heet 'valli-culture', waarbij jonge visjes in zee of in een lagune losgelaten en weer gevangen worden als ze volwassen zijn. Hierbij worden ze niet bijgevoerd.
Verkrijgbaarheid
jan | feb | Mrt | apr | Mei | jun | jul | aug | sep | Okt | nov | dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
- Seizoen gesloten
- Kuitperiode
- Mager
- Goed
Vangstgebieden
Smaak en bereiding
Harder is in Nederland een 'vergeten vis', maar steeds meer (hobby)koks ontdekken hem. De smaak ligt tussen die van zeebaars en zalm in.
Harder is gemakkelijk te bereiden. Je kunt de harder bakken in de koekenpan. Ook lekker, vooral voor kinderen: bereid hem eens met een zoutkorst en doe hem in de oven. Harder is een stevige vis, dus ook geschikt om te grillen op de barbecue. Gerookte harderfilet is ook een optie.Of marineer stukjes harderfilet in citroensap en serveer het als ceviche (rauwe-visschotel).
Harder wordt in de zuidelijke landen veelvuldig gebruikt. Het kuit wordt in sommige landen gezouten en/of gedroogd en wordt voornamelijk in Japan en in Frankrijk erg gewaardeerd.
Voedingswaarden Weergave per 100 gram
- Energie
-
101 kcal/422 kj
- Water
-
77.50 g.
- Eiwit
-
19.20 g.
- Vet
-
3.30 g.
- Vitamine B1
-
0.05 mg.
- Vitamine B2
-
0.25 mg.
- Vitamine C
-
2.00 mg.
- Natrium
-
100.00 mg.
- Calcium
-
20.00 mg.
- Ijzer
-
1.00 mg.