Ingrediënten
- 4 verse haringen
- 50 g blanke amandelen
- 1 prei
- 1 dl milde olijfolie
- klontje roomboter
- 125 g crème fraîche
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- 2 gekookte bieten
- 40 g veldsla
- peper en zout
Bereiding:
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan iets bruin.
- Snijd het groen van de prei en was dit goed. Voeg het preigroen samen met de olijfolie in een blender en maal dit fijn. Laat het eventjes staan en zeef daarna de olie door een fijne zeef.
- Snijd het wit van de prei in ringetjes en stoof gaar in de roomboter.
- Meng de crème fraîche met de citroenrasp en het sap van de halve citroen. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de bieten in partjes en verwarm een grillpan op hoog vuur. Sprenkel wat olijfolie, zout en peper op de bietjes en gril ze kort totdat er een grillstreep ontstaat.
- Snijd de haring in schuine plakjes van ongeveer 2 centimeter.
- Verdeel de veldsla over de borden. Verdeel er de bietjes, gesmoorde prei en haring over. Maak het gerecht af met de citroencrème, geroosterde amandelen en de prei-olie.
Haring
De haringvisserij in Nederland is een van de oudste, bestaande visserijen. De toegestane vangst van haring is enorm: 518.000 ton.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
216 kcal/906 kj
- Vetten:
-
16.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.