Ingrediënten
- 4 filets rode poon van ongeveer 120 g
- 250 g couscous
- 2 el gekonfijte citroen
- 50 g rozijnen
- 1 kleine courgette
- 1 rode paprika
- 1 sjalotje
- 1 tl Harissa
- 1 tl ras-el Hanout
- 1 tl kaneel
- 50 g munt
- 50 g koriander
- 50 g platte peterselie
- 3 dl gevogeltebouillon
- 1 el olijfolie
- 1 pot gegrilde paprika’s (200 g)
- ½ dl room
- 1 el boter
- peper en zout
Bereiding
- Snijd de courgette, rode paprika, sjalot, munt, koriander en platte peterselie fijn. Fruit het sjalotje aan in wat olijfolie en voeg er de courgette en paprika aan toe. Roer goed en voeg de gekonfijte citroen en de rozijnen bij. Kruid met Harissa, ras-el Hanout en kaneel. Blus met de 2 dl gevogeltebouillon en laat nog even op een zacht vuurtje garen tot de groenten allemaal zacht zijn.
- Laat de couscous wellen in gezouten water en maak los met een vork. Meng de warme couscous met de groenten en strooi er de verse kruiden over. Snijd de paprika’s in blokjes fruit ze aan in wat boter. Voeg er 1 dl gevogelte bouillon en ½ dl room toe en laat even inkoken, mix met de staafmixer tot een sausje. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit een pan met wat olijfolie en boter en bak de rode poon in de hete pan, ongeveer 2 minuten aan elke kant, naargelang de dikte. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de couscous met de rode poon en de paprikasaus.
Poon
De rug en bovenzijde van de poon zijn lichtrood. De onderzijde is oranje of wit. De rode poon wordt maximaal 40 cm lang. Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
118 kcal/494 kj
- Vetten:
-
5.03 g.
- Eiwitten:
-
17.02 g.