Ingrediënten
- 300 g Hollandse garnalen
- 50 g boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- 300 g risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 750 ml visbouillon (van tabletten)
- 1 eetlepel geraspte citroenschil
- 3 eetlepels verse kruiden (dragon, dille en/of basilicum), fijngehakt
- versgemalen peper
Bereiding
- Smelt 1 eetlepel boter in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes glazig.
- Roer de rijst erdoor en bak de korrels al omscheppend tot ze rondom glanzen.
- Schenk de wijn erbij en laat het vocht op zacht vuur verdampen. Schenk dan de helft van de bouillon erbij en laat de rijst 20 minuten op zacht vuur pruttelen.
- Roer regelmatig en voeg steeds als het geheel te droog wordt een scheut bouillon toe. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst gaar en smeuïg is. Roer de rest van de boter met de citroenrasp, 2 eetlepels kruiden en de helft van de garnalen erdoor.
- Breng de risotto op smaak met zout en peper. Schep de risotto in warme diepe borden en leg er in het midden een bergje garnalen op. Strooi de rest van de kruiden erover. Lekker met asperges of broccoli.
Receptvideo
Hollandse garnaal
Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
90 kcal/380 kj
- Vetten:
-
2.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.