Ingrediënten
- 200 g Hollandse garnalen
- 5 vellen diepvries filodeeg (½ pak à 225 g)
- 2 el olijfolie
- 125 ml slagroom
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 volle eetlepel mayonaise
- 50 gram waterkers
- mespuntje mosterd
Bereiding
- Laat het filodeeg volgens de aanwijzingen op het pak ontdooien.Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de vellen filodeeg in vieren en bestrijk de stukken dun met olijfolie. Maak 4 stapeltjes van elk 5 stukken deeg op elkaar. Vet 4 holtes van een muffinvorm (doorsnede 7 cm) of 4 soufflébakjes in en leg op elke holte of bakje een stapeltje deeg. Duw het deeg naar beneden zodat bakjes ontstaan.
- Bak de deegbakjes in de oven in 8-10 minuten knapperig bruin. Meng in een kom de slagroom met kerriepoeder, een snufje zout en mayonaise en klop de room stijf. Wip de filodeegbakjes uit de vormpjes en zet ze op vier borden.
- Haal de steeltjes van de waterkers en verdeel ze over de bakjes. Schep de garnalen een flinke lepel van de kerrieroom erop.
Wijntip: Bij dit knapperige gerechtje past een crispy, kruidige wijn als een Pinot Gris d'Alsace.
Hollandse garnaal
Er zijn heel wat soorten garnalen die over de hele wereld voorkomen, waarvan er zo’n driehonderd benut worden voor menselijke consumptie. Daarvan geldt de Hollandse garnaal (Crangon crangon) als een van de bekendste soorten.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
-
90 kcal/380 kj
- Vetten:
-
2.00 g.
- Eiwitten:
-
18.00 g.