‘Heilbotfilet? Kan dat niet gewoon met zalm?’

Door: Suzanne van Alphen

Toegegeven, ik mag niet klagen met twee pubers (j 12 en m 15) die van jongs af aan smikkelen van een lekker stukje vis. Zolang we onder vis gewoon vissticks, zalm uit de oven of gamba’s op de barbecue verstaan, is hier thuis geen vuiltje aan de lucht. Maar nu werkt mama al enige tijd bij het Nederlands Visbureau en is het hoog tijd eens iets anders te proberen.

Horizon verbreden

Daar denken de pubers anders over. Want als ik ze een kijkje laat nemen op visrecepten.nl om een recept te kiezen, stuit ik op een lichte weerstand en krijg ik steevast de vraag: "Kan dat niet gewoon met zalm?"

Voor mij des te meer reden en motivatie hun (en toegegeven, ook mijn) horizon te verbreden binnen de culinaire wereld van vis. We wonen tenslotte op loopafstand van de Noordzee vol vissen die ons, naast een heerlijke maaltijd, voorzien van die oh zo gezonde vitaminen, mineralen en omega 3. Die laatste zorgt onder meer voor een verbeterde concentratie: geen overbodige luxe voor de meeste pubers.

Mediterrane Heilbot

Onze keuze valt op het recept ‘Mediterrane heilbot in pesto-tomatensaus en tagliatelle’. Een onbekende vis in een, voor de zekerheid, bekend jasje. Ook de bereidingstijd van minder dan dertig minuten spreekt aan: Heilbot it is! Heilbot is een grote, stevige vis die wel vier meter lang kan worden en driehonderd kilo kan wegen. De vis wordt, vanwege het grote formaat, meestal in moten of filets gebruikt in recepten.

Het vlees is stevig en zacht van smaak en wordt gevangen van mei tot januari, dus dat moet goed komen. Eerst maar eens samen naar de visafslag in Scheveningen, zodat de uiteindelijke maaltijd zoveel mogelijk echt ‘beleefd’ wordt.

De Visafslag

Aangekomen op de Visafslag, ruiken we de zilte geur van de zee en verse vis. ‘Wat is dat?’ vraagt zoonlief wijzend op het typische, lange gebouw waar we voor staan. Ik leg uit dat hij kijkt naar de Visafslag. Daar wordt de vis die wij vanavond eten door terugkerende vissers verkocht aan bedrijven die de vis verwerken en verkopen. Sommige vis legt dan vervolgens nog een hele weg af, maar een gedeelte komt direct aan de overkant terecht. In de vitrine van de winkel waar wij nu naartoe gaan bijvoorbeeld.

We stappen de visspecialist binnen en de pubers kijken hun ogen uit naar de enorme etalages vol met vis in allerlei soorten, maten, vormen en kleuren; een belevenis op zich. Missie ‘horizon verbreden’ is wat mij betreft al gedeeltelijk geslaagd.

Mediterrane heilbotfilet

Puurder of verser wordt het niet

Wat mag het zijn?’ ‘Drie stukken heilbotfilet graag’, zegt mijn dochter. De mevrouw achter de toonbank denkt even na en zegt: ‘We hebben vandaag geen heilbot. En (zo verzekert ze ons) jullie hoeven het ook niet ergens anders te proberen, hij is niet gevangen’.

Zo simpel en puur is het soms. Verse, wilde heilbot ligt in de schappen als de zee ons heilbot biedt en de vissers hem vangen. Diepgevroren of gekweekt is een optie, maar wij gaan voor wild en dagvers.

Aan de slag

Een paar dagen later koop ik alsnog de benodigde vis en gaan we aan de slag. Het recept blijkt duidelijk omschreven en sneller bereid dan gedacht. Ik bemoei me eigenlijk nergens mee en de pubers zijn binnen twintig minuten klaar. Het resultaat is iets anders dan op de foto doordat de vis bij ons in een wat kleine sauspan gaart en daardoor niet keurig wit blijft.

Heilbot versus zalm

Dit doet echter niets af aan de smaak van het gerecht. Volgens de ene puber lijkt de vis gewoon op visstick-vis en de ander vindt het sowieso beter dan vlees en eigenlijk niet heel erg naar vis smaken. Ik kijk toe hoe ze zichtbaar genieten. Wanneer de borden leeg zijn probeer ik vooral niet te gretig te klinken: .. En??

Mij geen overwinning gunnend, antwoordt mijn zoon vastbesloten: ‘Ik hoef niet elke dag heilbot mam’. Om er vervolgens wat zachter aan toe te voegen: ‘Gewoon één keer per week ofzo’.

Missie geslaagd

Zo makkelijk gaat het verbreden van die horizon. We zijn van zalm naar heilbotfilet gegaan en hebben een nieuwe en gezonde, zo in elkaar gedraaide, maaltijd aan ons wekelijkse assortiment toegevoegd. Nu nog die borden in de vaatwasser in plaats van erop en ik kijk terug op een geslaagde missie die smaakt naar meer.

Het recept vind je hier. Een aanrader!

 

Suzanne van Alphen

Suzanne was werkzaam als marketing-/projectmanager bij het Nederlands Visbureau. Met een marketing en communicatie achtergrond in verschillende branches, zet zij zich in om samen met haar collega’s vis en de vissector op de kaart te zetten. Ze is geboren en getogen in Den Haag en geniet met haar twee pubers volop van de duinen, het strand en de zee die deze stad te bieden heeft.