Vitamine D & Vette Vis

maandag 24 januari 2022
Vitamine d

Wie kent het niet: in het donker naar school of werk vertrekken en huiswaarts keren terwijl het opnieuw donker is. Deze periode zijn we sowieso vaker noodgedwongen binnen en krijgen we de zon heel wat minder te zien. Omdat de zon onze belangrijkste bron van vitamine D is, zijn donkere winterdagen en vitamine D dus niet de beste match. Gelukkig kunnen we vitamine D ook voor een deel uit onze voeding halen.

Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. Het draagt op die manier dus bij tot de normale ontwikkeling van onze botten en tanden. Bovendien ondersteunt het ook de goede werking van de spieren en van het immuunsysteem. Redenen genoeg dus om te zorgen voor een optimale vitamine D-inname!

Een straaltje zon? Grijp je kans!
Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Stel je handen en gezicht minstens een kwartier bloot aan de zon, bij voorkeur wanneer de zon op z’n hoogst staat, tussen elf uur en drie uur ’s middags. Haal een frisse neus, maak een wandeling na de lunch of doe je boodschappen te voet! Niet alleen goed voor je vitaminepeil maar ook je ‘stappenteller’ wordt er blij van!

Heb ik extra vitamine D nodig?
Eet je gevarieerd en kom je regelmatig buiten, dan krijg je normaal gezien voldoende binnen. Sommige groepen hebben extra vitamine D nodig omdat ze niet voldoende halen uit de natuurlijke bronnen. Dit is het geval voor mensen die te weinig buitenkomen of een donkere huid hebben, jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen. Zij moeten extra aandacht besteden aan een evenwichtige en gevarieerde voeding of kunnen extra vitamine D nodig hebben.

In welke voeding zit vitamine D?
Van nature zit deze vitamine niet in heel veel verschillende producten. Koploper is vette vis, met enige afstand gevolgd door vlees en eieren.

Per 100 gram:

  • Paling (gerookt) 20,4 mcg
  • Makreel (gerookt) 8,2 mcg
  • Zalm (gegrild) 7,9 mcg
  • Haring (Hollandse nieuwe) 6,2 mcg

Zet eens vette vis op het menu
Eén dag van je weekmenu is bij deze al meteen ingevuld: een gerecht met vette vis! Omdat vitamine D vet oplosbaar is, vind je het vooral terug in vettere vissoorten. Haring, makreel, tarbot en sardientjes zijn goede bronnen van vitamine D. Een portie haring (100 g) levert bijna de dagelijkse behoefte aan vitamine D. Maar ook met een portie makreel kan je een deel van je dagelijkse behoefte innemen.

Kwaad kan een beetje extra vitamine D
natuurlijk nooit in een land als Nederland!
Baat het niet, dan schaadt het niet


Naar overzicht