5 vragen aan... Roos Reedijk

December 2023

De altijd vrolijke en kleurige Roos Reedijk is interieurstyliste en gek op vis! Bekend van het populaire RTL 4-programma ‘Kopen Zonder Kijken’ inspireert zij de Nederlandse kijker met prachtige eindresultaten. In ons rubriek 5 vragen aan … vertelt ze jou meer over haar carrière, nieuwe boek ‘Rooskleurig’ en sluit ze af met 7 tips voor een feestelijk gedekte tafel!

Roos Reedijk - credits: Kristel van Herpt

1. Iedereen kent je van televisie. Hoe ben je daar ingerold?

Na 15 jaar actief te zijn geweest in de modebranche, begon het te kriebelen toch wat anders te gaan doen. Mijn meisjesdroom was altijd al binnenhuisarchitecte worden. Daarom ben ik, toen mijn kinderen uit de luiers waren, naast mijn werk in de avonduren een interieuropleiding gaan volgen. Soms mocht ik ook een modewinkel helpen met hun inrichting. Na mijn opleiding ben ik particuliere interieurklussen gaan doen. Zo leerde ik Bob Sikkens kennen, o.a. bouwdeskundige bij Kopen Zonder Kijken. Het programma zocht iemand voor de inrichting van de verbouwde huizen. Ik begon achter de schermen, maar door het grote succes van het programma ging mijn rol steeds meer naar de voorgrond. Ondanks dat ik toen geen TV-carrière
ambieerde.
 

'Ook een bloemetjesgordijn kan erg leuk zijn!'

2. Welke interieurstylist is jouw favoriet en welke stijl inspireert jou?

Over het algemeen zijn het toch buitenlandse stylisten, zoals de Belg Gert Voorjans of Britse Matthew Williamson. Ik houd heel erg van de Engelse stijl. Beetje op het tuttige af, in Engeland gebruiken ze veel meer kleuren en mooie patronen. Ook een bloemetjesgordijn kan erg leuk zijn! Maar als ik één dag ergens mee mag lopen, is dat in Parijs. Daar vind je dé stoffendesigners.

3. Je bent moeder van twee kinderen. Hoe combineer jij je carrière met je gezin? Wie staat er bij jullie in de keuken en welke rol speelt vis bij jullie thuis?

Mijn atelier staat achter in de tuin, dus ik ben vaak gewoon ‘thuis’. Tussen het werken door zorg ik voor mijn kinderen en zolang zij op de basisschool zitten, wil ik ondanks mijn drukke carrière, er ook voor ze zijn en van mijn gezin genieten. Ik houd van koken en diners geven. Mijn man is gek op alles wat met barbecueën te maken heeft, dus dat laat ik aan hem over. Mijn aangetrouwde familie komt uit de visserijwereld. Vis staat dan ook gemiddeld twee keer per week op tafel. Sowieso elke dinsdag want dan is de viskraam in ons dorp. Ik lust bijna alle vissoorten, maar je kan mij wakker maken voor verse zalm uit de oven, vis in zoutkorst of gewoon een harinkje happen.
 

'Niets is te gek
en no go’s bestaan niet'

4. Onlangs is jouw nieuwe boek verschenen. Had jij altijd al de ambitie een boek te schrijven en wat maakt ‘Rooskleurig’ zo speciaal?

Rooskleurig - Roos Reedijk

Ik heb nooit de ambitie gehad, want ‘wie wil er nou een boek van mij?'. Totdat de uitgever mij benaderde. Toen ging het vlammetje op een gegeven moment wel aan, onder één voorwaarde; het moest een mooi koffietafelboek worden met inspirerende fotografie. Ik houd niet van ellenlange teksten, dan haak ik af. Mijn boek moet mensen inspireren op mijn manier, met anekdotes, leuke tips, foto’s en enkele voorbeelden uit ‘Kopen Zonder Kijken’. Ik behoed de lezer voor valkuilen en deel een plan waarin je in zeven concrete stappen nadenkt over ieder aspect van jouw interieur. Ongeacht of je een nieuw huis hebt gekocht of een kamer wil herinrichten, het boek Rooskleurig is een praktisch handboek waarin je aan de slag gaat je huis eigen te maken.

5. Welke leuke styling tips zou jij meegeven aan onze lezer om thuis de tafel feestelijk aan te kleden?

Ikzelf ben niet van trends. Daarom daag ik de lezers uit hun tafel of huis feestelijk te decoreren met de spullen die je al in huis hebt of met een bezoek aan de markt of kringloopwinkel. Het is jouw feest. Het gaat niet om het perfecte plaatje, maar gezellig samenzijn. Het klinkt misschien cliché, maar het is wel zo. Niets is te gek en no go’s bestaan niet, als het voor jou goed voelt dan moet je dat ook doen.

 

FEESTELIJKE TIPS VAN ROOS DIE JE NIET MAG MISSEN!

 

* Kijk eerst nog even goed naar wat je nog allemaal hebt liggen.

* Bedenk een kleurenpalet waarmee je wilt decoreren.

* Een tafelkleed met een leuke kleur of print is altijd feestelijk. Het hoeft geen kant en klaar tafelkleed te zijn, misschien heb je nog een oud gordijn of koop een lap stof op de markt.

* Te weinig servies? Ga naar de kringloopwinkel en zoek naar leuke combinaties.

* Werk in hoogtes, dat maakt een tafel levendig. Gebruik bijvoorbeeld een etagère.

* Kaarsen doen het altijd goed en sierlijk glaswerk geeft een leuke touch.

* Versier de tafel op een simpele manier met accessoires zoals een lichtsnoer of hulsttakken.