5 vragen aan... Mounir Toub

September 2023

Mogen wij jullie voorstellen aan een bekende (tv)chef-kok van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s waar hij een kijkje in de Arabische keuken geeft. Hij is een enthousiast en energiek persoon die met sterrenchefs als Robert Kranenborg en Margo Reuten heeft samengewerkt, maar bovenal is geschoold door zijn moeder. Inmiddels heeft hij vier kookboeken op zijn naam staan en noemt hij zichzelf een koffienerd. Hoe dat allemaal is ontstaan en wat hem ambieert kun je lezen in de 5 vragen aan… Mounir Toub.

Mounir Toub

1. Hoe is jouw passie voor koken ontstaan?

De passie is echt thuis ontstaan. Ik ben de middelste van drie zonen. Traditioneel gezien helpt de dochter altijd mee, maar die was er niet. Dus hielp ik mijn moeder vaak in de keuken. Ook mijn vader heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Hij heeft mij in mijn puberteit het advies gegeven dat het niet uitmaakt wat je doet, maar zoek een ambacht. Doe iets met je handen want dan is er altijd werk. Daar kwam hij later op terug toen ik zei dat ik kok wilde worden. Hij vroeg mij er nog goed over na te denken want je maakt lange dagen, je werkt in het weekend en altijd ’s avonds. Zeg nooit tegen een puber dat hij iets niet moet doen, want dan gaat hij het juist doen 😉.

2. Visculinair inspireert thuiskoks heerlijke recepten met vis te maken. Wat is jouw favoriete visgerecht om te bereiden en waarom?

Ik ben verzot op ‘maaqouda’s’, Marokkaanse viskoekjes! De vulling vraagt om variatie, denk aan zalm, zeevruchten, zeeduivel… noem maar op. Je kunt ze iedere keer weer anders maken. Mocht je nog iets in je koelkast hebben liggen, gebruik het in je viskoekje! Lekker als snack, voorgerecht maar zeker ook als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.
 

'Er is niets Hollandser dan een stamppot.
Ik ben er gek op!'

3. In onze huidige eetcultuur genieten we van veel verschillende internationale invloeden. Maak jij weleens een echt Nederlands gerecht met een Arabische twist?

Er is niets Hollandser dan een stamppot. Ik ben er gek op! Graag voeg ik kruiden en specerijen toe. Ze zijn goede smaakvervangers voor zout en geven een stamppot een exotische twist.

4. Ondanks dat je met meesterkoks hebt mogen samenwerken, is jouw moeder je absolute inspiratiebron. Wat maakt haar zo speciaal op dit vlak en hoe wil jij je passie doorgeven aan anderen?

Mounir Toub foto 2

Omdat mijn moeder een dochter van een militair is, werden wij ook met militaire precieze opgevoed. Met veel hiërarchie en structuur. Mijn moeder gaf mij, als middelste, graag taakjes in de keuken. Als ik in haar keuken mocht meehelpen, zaten daar heel veel kaders aan; handen wassen, kraan niet onnodig laten lopen, veilig omgaan met messen, groenten wassen en netjes schillen zodat er niet te veel verloren gaat, houd de bereidingstijd in de gaten… Onbewust leerde zij mij toen al vaardigheden die bij het leven horen. Complimentjes werden tussen de regels door gemaakt, bijvoorbeeld dat mijn moeder tegen mijn vader zei: ‘Mounir heeft dit gemaakt’, terwijl ik alleen de ui voor haar had gesneden. Dit was voor mij heel waardevol.

Ik hoop door middel van koken passie en deze ‘lessen voor het leven’ door te geven aan verschillende mensen van allerlei niveaus. Ik heb lesgegeven aan praktijkschool leerlingen, maar aankomend schooljaar ga ik bijvoorbeeld lesgeven aan groep 7-leerlingen op een Islamitische basisschool. Ook hierbij is koken mijn ‘paraplu’.

'Ik geloof erin dat je hiermee iemand een beter persoon
kunt maken en zeker ook kunt laten voelen'

Evenals mijn inzet voor voormalige dak- en thuislozen en Oekraïense vluchtelingen. Ik geloof erin dat je hiermee iemand een beter persoon kunt maken en zeker ook kunt laten voelen. In koken zitten zoveel doelgerichte vaardigheden, denk aan: op tijd komen, omgaan met tegenslagen en leiding, flexibel zijn, durf tonen, noem maar op. Ik hoop hiermee mensen die vaak te horen krijgen dat iets hen niet gaat lukken, mee te geven dat het wel degelijk kan. Ik wil ze zichzelf waardevoller laten voelen en een doel in het leven meegeven.

5. Heb jij nog meer ambities naast je werk als (tv)kok en auteur van kookboeken?

Ik ben echt een koffienerd aan het worden. Omdat smaak een passie voor mij is, heb ik de smaak van koffie te pakken. Mijn keuken is inmiddels verbouwd om een koffiehoek te kunnen creëren. Na het volgen van een aantal cursussen heb ik diploma’s op zak om mij nu officieel barista te noemen. Ik probeer mij daar steeds meer in te verdiepen en mijn ambitie is dan ook ‘roaster’ te worden. Zodat ik mijn koffiebonen groen ga inkopen en ze zelf thuis ga branden.