5 vragen aan... Hugo Kennis

September 2020

Hugo Kennis is acteur, presentator en kookgek. Hij volgde een koksopleiding en studeerde Horecamanagement in Eindhoven en Tilburg. Zijn tweede passie, theater, ontwikkelde hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar hij naar de Musical- en Theater academie ging. Voordat Hugo zich op het koken stortte, heeft hij in musicals gespeeld. Hij presenteerde verschillende kookprogramma’s voor de culinaire zender 24Kitchen en was de vaste kok in het RTL4 middagprogramma 5 Uur Live. Daarnaast was hij deelnemer én winnaar van Expeditie Robinson 2019. Wij spraken hem voor de Visculinair rubriek 5 vragen aan...

Hugo Kennis

1. Koken en theater maken zijn twee verschillende takken van sport. Hoe is de liefde voor beide ontstaan? En zie jij overeenkomsten?
Voor mij is de overeenkomst heel duidelijk. Als kind vond ik het al heel leuk om mensen te vermaken. Of het nou was door iets voor ze te koken of samen met mijn zus de verkleeddoos bij oma en opa in te duiken en daarna een toneelstukje op te voeren. Beide voelde voor mij als eenzelfde beleving. En dat is nog steeds zo. Of ik op de bühne sta en na afloop een applaus ontvang of ik kook voor een groep mensen en ik krijg de borden leeg terug in de keuken, dan voelt dat ook als een applaus.

2. Samen met je vrienden Marius en Jasper Gottlieb (o.a. bekend van SpangaS) vormen jullie het beruchte kooktrio De Worsten van Babel, dat een online kookprogramma maakte en culinaire theatershows opvoert. Voor 24Kitchen maakten jullie de programma’s De Worsten van Babel on Tour en De Worsten van Babel op de Camping. Waarom de naam De Worsten van Babel?
Daar is een heel verhaal aan vooraf gegaan, maar ooit hebben wij een kook-format gemaakt waarbij we gerechten gingen maken in een extreme vorm. Gericht op het innovatieve, grenzen opzoeken en testen of het kan. Dus zeker niet iets dat je thuis ook kon maken. Bijvoorbeeld ons eerste gerecht, één worst die was gevuld met een driegangendiner. Dus een voorgerecht, een hoofdgerecht, een toetje en zelfs een espressootje als afsluiter ineen. Voor dit programma waren we nog op zoek naar een passende naam en met wat omzwervingen kwamen we uit bij de naam De Worsten van Babel. Natuurlijk omdat ons eerste gerecht die worst was en omdat wij drie jongens zijn ;-). Babel is gebaseerd het mythische bouwwerk De toren van Babel. Sindsdien gaan wij onder deze naam als kooktrio door het leven.

3. Een grote droom van jou is ooit volledig zelfvoorzienend te leven. Tijdens Expeditie Robinson werd deze droom voor een paar weken werkelijkheid. Heeft dit avontuur je andere inzichten gegeven. En wat heb je het meest gemist?
Bij Robinson ging ik echt terug naar de basis. Meer dan zelfvoorzienend bestaat niet. Je bouwt je eigen slaapplek en eet wat de natuur je te bieden heeft. Het was het gaafste dat ik ooit heb gedaan. Ik zou het zo weer willen doen. Wat
ik echt heb gemist waren vooral de dingen die met eten te maken hebben. Vooral frisse smaken zoals een koud drankje, een citroensmaak of knapperige frisse groenten. Kokos en bananen, cassave, krab en kokkels vind je wel in de jungle en
zee, maar die andere smaken zijn echt moeilijk te vinden.

4. Vis staat bij jou regelmatig op het menu. Gebakken, uit de oven, gestoomd of gefrituurd… Wat is jouw favoriete visgerecht en waarom?
Dit is voor mij een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik heb geen favoriet gerecht omdat ik heel veel vissoorten lekker vind. Mijn drie mooiste Nederlandse juwelen zijn; Hollandse garnalen, oesters en mosselen. De Hollandse garnaal eet ik het liefst met schaal en kop met een beetje bloem en dan gefrituurd. Mosselen kan je op zoveel manieren bereiden en zijn altijd lekker. Voor een oester mag je mij wakker maken. Maar een ovengerecht met griet uit de Noordzee vind ik ook zalig.

5. Als vaste chef-kok bij 5 Uur Live en met je deelname aan Expeditie Robinson hebben we je geregeld op televisie gezien. Wat kunnen we de komende tijd nog allemaal van jou verwachten? Een eigen restaurant misschien?
Een eigen restaurant kan je zeker van mij verwachten, maar niet op korte termijn. Op dit moment vind ik tv-programma’s maken nog te leuk en uitdagend. Daarnaast ben ik boeken aan het schrijven. Eind augustus komt De Worsten van Babel koken overal uit en in september komt ’t Waanzinnige Kinderkookboek uit dat ik samen met Mark Haayema heb geschreven. Én ik ben doordeweeks dagelijks te zien als de vaste kok bij het nieuwe RTL4 lifestyle programma Eigen Huis & Tuin Lekker Leven.