Tonijn eten? Dit moet je weten!

Vraag jij je ook af of je tonijn nog kunt eten met een goed geweten? Omdat vaak over tonijn wordt gesproken zonder onderscheid te maken tussen de verschillende soorten, is bij veel mensen geremdheid ontstaan. Het is belangrijk te weten dat DE tonijn niet bestaat en dat je het over een complete familie hebt bij het noemen van tonijn. 

tonijn eten, dit moet je weten

In de zeeën en oceanen zwemmen zeker veertig soorten tonijnachtige rond. Slechts enkele daarvan worden gevangen voor menselijke consumptie. De bekendste soorten zijn: skipjacktonijn, geelvintonijn, grootoogtonijn, blauwvintonijn en albacore tonijn.
 

'In tegenstelling tot wat je soms hoort of leest is de tonijn in het algemeen niet met uitsterven bedreigd.'

Afgelopen jaren ging veel aandacht naar blauwvintonijn, welke bestanden zich in een zorgwekkende situatie bevonden; deze soort wordt voornamelijk in Japan als exclusieve delicatesse genuttigd. Deze blauwvintonijn betreft echter maar een procent van de totale tonijnvangsten. In tegenstelling tot wat je soms hoort of leest is de tonijn in het algemeen niet met uitsterven bedreigd. Voor andere soorten zijn nog diverse mogelijkheden tot beheer van het bestand. Een groeiend aantal visserijen heeft zelfs het MSC-keurmerk verkregen. Tonijn staat al een aantal jaren in de top vijf voor wat betreft consumptie in Nederland. Deze is hiermee een van de grootste volumemakers bij de Nederlandse consument als het om vis gaat. Binnen het totaal aan vers, diepvries en conserven wordt deze plek op de lijst voornamelijk bepaald door het eten van tonijn uit blik.

In conserven is voornamelijk skipjacktonijn terug te vinden. Deze tonijnsoort wordt ook veel gebruikt in salades.

Zet je graag je tanden is een tonijn(steak)? Dit betreft voornamelijk de geelvintonijn en in bescheiden mate albacore tonijn, ook wel bekend als ‘witte tonijn’. Deze tonijnsoort wordt zowel vers geïmporteerd naar Nederland als vriesvers.

Geniet vooral van deze heerlijke vis welke je met een gerust hart kunt eten.