Ingrediënten

  • 600 g pietermanfilet
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 800 g groene kool
  • 2 kleine sinaasappels
  • 25 g boter
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout, grof gemalen

Bereiding

  1. Pel de ui en knoflook. Snipper de ui.

  2. Haal (als je ongesneden kool hebt) de groene koolbladeren los. Verwijder dikke stronken en snijd de bladeren in smalle reepjes.

  3. Verwarm een klontje boter en een scheut olijfolie in een stoofpan (wok of brede kookpan) op hoog temperatuur. Roerbak hierin de ui met 1 theelepel zout en flink wat zwarte peper (wel 1½ theelepel) circa 3 minuten.

  4. Voeg vervolgens de koolrepen toe. Knijp de knoflook erboven fijn. Roerbak nog 3 minuten.

  5. Was, droog en rasp de sinaasappelschil boven de pan met een fijne rasp of zesteur. Halveer de sinaasappel en knijp het sap uit boven de pan. (Dit gaat makkelijk als je een vork in het vruchtvlees steekt en deze heen en weer draait terwijl je in de sinaasappel knijpt.)

  6. Voeg 100 milliliter heet water toe. Schep goed om en leg een deksel op de pan. Draai de temperatuur laag. Stoof 10 minuten.

  7. Dep de pietermanfilets droog. Leg ze tussen de kool en stoof nog 10 minuten.

  8. Verdeel de kool en de pieterman over borden.

Tip

Lekker met puree van knolselderij. Bestrooi eventueel met wat grof gehakt selderijblad.