Hoe houdbaar is vis?

Vis is een natuurproduct en zeker als je 'm vers koopt is hij erg kwetsbaar. Vis goed en niet te lang bewaren is daarom erg belangrijk. Zo blijft de smaak en structuur van het product optimaal.

Verse vis: koelkast of vriezer

Bij het kopen van verse vis is het belangrijk de koelketen zo min mogelijk te onderbreken. Doe de zojuist gekochte vis daarom het liefst direct in een koelbox of koeltas. Eenmaal thuis aangekomen, doe je de vis in de koelkast tot het moment van eten. Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.

houdbaarheid

 

Bewaartips:

  1. Bewaar vis altijd in de koelkast bij een temperatuur van 4-7°C.
  2. Bewaar rauwe en bereide producten in de koelkast gescheiden van elkaar.
  3. Let bij voorverpakte vis altijd op de een uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking.

 

Vis uit blik

Vis uit blik heeft als groot voordeel dat het erg lang houdbaar is. Erg handig dus om bijvoorbeeld altijd een blikje zalm of tonijn in huis te hebben voor een lekkere salade of boterham. Wist je dat 98% van de verkochte tonijn in Nederland uit blik komt?

Door het snelle productieproces blijven alle goede eigenschappen van vis bewaard, te vergelijken met groenten in pot. Visconserven zijn dus niet alleen lekker maar ook nog eens super gezond. Vis uit blik is in alle soorten en maten verkrijgbaar in de winkel:Gekruid, ongekruid, op basis van olie of water. Vis in olie is het meest geschikt voor warme gerechten. Ben je bewust met je gezondheid bezig, dan kun je het beste kiezen voor vis op waterbasis. Deze variant is namelijk caloriearmer.

Vis uit de diepvries

Voor veel drukke gezinnen en mensen die fulltime werken is vis uit de diepvries een uitkomst. Het is niet alleen lang houdbaar, namelijk wel 3-6 maanden, maar ook nog eens breed verkrijgbaar. Supermarkten zijn op veel plaatsen tot laat in de avond en in het weekend geopend en hebben een breed assortiment aan gepaneerde en naturel vis uit de diepvries. Zo is een lekker visje altijd binnen handbereik. Ondanks wat veel mensen denken is diepvriesvis net zo gezond als verse vis, net als diepvriesgroenten worden alle vitamines en mineralen behouden bij het vriesproces.

Diepvriesschap vis

Vis ontdooien

Bewaar diepgevroren vis tot gebruik in de vriezer. Wanneer de vis in de oven of magnetron wordt bereid, hoeft de vis niet te worden ontdooid. De bereidingstijd is echter wel langer dan bij verse vis. Als de vis wordt gebakken, dan moet het wel vooraf worden ontdooid. Leg de bevroren vis in de koelkast of houd de vis onder koud stromend water.