Catalaanse vissoep
Soms zijn er van die dagen dat je tot op het bot verkleumt thuis komt en een beetje vloeibare zonneschijn naar binnen wilt gieten. Dus maak je iets wat in een diep bord kan waardoor je met een kleed over je heen op de bank naar een van je favoriete films kunt kijken. Bij zulke dagen hoort een lekker gerecht als deze vissoep. Alhoewel vissoep, het is meer een kruising tussen een stoofpotje en een bouillabaisse. Jullie vroegen om een geheim ingrediënt? Dan krijgen jullie die ook! Het geheime ingrediënt wat diepte en body geeft aan dit recept is gemalen amandelen. Hierdoor dikt de soep wat in waardoor het lekker op te lepelen is zonder dat je op je “kleedje op de bank” morst ;-).
Ingrediënten
- Garnalen (3 - 6 per persoon, afhankelijk van de grootte)
- mosselen
- 1 pond vis, zelf te combineren. Kabeljauw, Poon (of andere stevige witte vis) gesneden in stukje van 3 a 4 cm
- 1 liter visbouillon
- 60 gram amandel meel
- 1 middelgrote ui, grof gehakt
- 4 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 grote tak verse rozemarijn, bladeren verwijderd en gehakt
- 5 takjes verse tijm
- Saffraan, 10 a 12 draadjes
- Cayennepeper, slechts een snufje
- 1/2 theelepel gerookte paprika
- 125 ml droge witte wijn
- Ongeveer 250 gram tomaten uit blik, grof gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 ons gerookte ham, gehakt
- Olijfolie (2 a 3 eetlepels)
- schil van 1 citroen
Ingrediënten voor de bouillon
- Garnalenkoppen, karkassen, en de visgraten/koppen van de witvis
- 1 gele of witte ui grof gehakt
- 6 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
- 3 laurierblaadjes
- 6 takjes verse tijm
- 1 eetlepel hele zwarte peperkorrels
- 60 ml olijfolie
- paar snufjes zout (naar smaak)
- 1 liter water
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de garnaalkoppen/karkassen en graten toe en bak ze ongeveer 6-8 minuten tot de karkassen bruin worden.
- Voeg 1 liter water en de resterende ingrediënten toe aan de pan en breng het aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat het minimaal 20 minuten sudderen.
- Laat de bouillon afkoelen en zeef vervolgens de bouillon in de slow cooker om alle karkassen en graten te verwijderen.
- Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een liter kant en klare visbouillon in de winkel kopen.
''Veel plezier met het maken, maar vooral met het eten van mijn versie van een vissoep.''
Met vriendelijke groet,
Edwin Liefting