Spaanse vis stoofpot met heilbotfilet

Recept de slowcooker - Jochem

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode peper, fijngehakt (zaadjes verwijderd)
  • 2 potten witte bonen, goed afspoelen en uitlekken
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 150 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • 100 g chorizo, in kleine blokjes
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 150 á 200 gram heilbotfilet per persoon
  • Verse peterselie

Bereiding

  1. Verhit wat olijfolie in een ovenbestendige pan en bak hierin de uitjes, knoflook en de peper op middelhoog vuur zonder dat ze verbranden. Voeg de bonen toe en bak omscheppend 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de witte wijn en laat iets inkoken. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  2. Zet de pan 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Voeg na 10 minuten de blokjes chorizo en de puntpaprika toe.
  3. Bak de filet kort met zout, peper en paprikapoeder.
  4. Leg de filet verdeeld door de pan en druk je een beetje onder het vocht, zet weer in de oven en bak in nog 5 á 10(afhankelijk dikte filet) minuten nét gaar.
  5. Bestrooi met zout en peper, op het laatste moment wat peterselie. Dien op met parten citroen en met nog wat goede olijfolie.

Tips

  • Bak de filet aan één kant voor als het dikke filet is en leg de ongebakken kant naar beneden in de pan.
  • Gebruik wat slappere vis die makkelijk de smaak opnemen zoals kabeljauw, wijting, heek, opgerolde scholfilets.
  • Laat het wat langer inkoken(zonder de filets uiteraard) voor een dikkere maaltijdsoep.
  • Ik vind het lekkerder met vis zonder huid, met huid blijft de filet beter één geheel.

Groeten,

Jochem Kapitein