Spaanse vis stoofpot met heilbotfilet
Ingrediënten
- olijfolie
- 2 uien, fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 rode peper, fijngehakt (zaadjes verwijderd)
- 2 potten witte bonen, goed afspoelen en uitlekken
- zout en versgemalen zwarte peper
- 150 ml witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 100 g chorizo, in kleine blokjes
- 2 zoete puntpaprika’s
- 150 á 200 gram heilbotfilet per persoon
- Verse peterselie
Bereiding
- Verhit wat olijfolie in een ovenbestendige pan en bak hierin de uitjes, knoflook en de peper op middelhoog vuur zonder dat ze verbranden. Voeg de bonen toe en bak omscheppend 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Blus af met de witte wijn en laat iets inkoken. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Zet de pan 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Voeg na 10 minuten de blokjes chorizo en de puntpaprika toe.
- Bak de filet kort met zout, peper en paprikapoeder.
- Leg de filet verdeeld door de pan en druk je een beetje onder het vocht, zet weer in de oven en bak in nog 5 á 10(afhankelijk dikte filet) minuten nét gaar.
- Bestrooi met zout en peper, op het laatste moment wat peterselie. Dien op met parten citroen en met nog wat goede olijfolie.
Tips
- Bak de filet aan één kant voor als het dikke filet is en leg de ongebakken kant naar beneden in de pan.
- Gebruik wat slappere vis die makkelijk de smaak opnemen zoals kabeljauw, wijting, heek, opgerolde scholfilets.
- Laat het wat langer inkoken(zonder de filets uiteraard) voor een dikkere maaltijdsoep.
- Ik vind het lekkerder met vis zonder huid, met huid blijft de filet beter één geheel.
Groeten,
Jochem Kapitein