Italiaanse vissoep
Voor 8-10 personen is dit recept.
Ingrediënten
- 300 g mosselen, schoongemaakt
- 300 g venusschelpen, schoongemaakt
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 300 g grote inktvis, schoongemaakt en in stukken
- 1 groene paprika, zonder pitjes en in reepjes
- 5 niet al te rijpe tomaten, ontveld, zonder pitjes en kleingesneden
- 1 verse chilipeper, zonder pitjes en fijngehakt
- 100 ml wittewijnazijn
- 2,5 kg gemengde vis (bijv. zalm, zeeduivel, makreel en mul), schoongemaakt en zo nodig in stukken
- 300 g garnalen, rivierkreeftjes of langoustines
- 300 g kleine inktvisjes, schoongemaakt
- zout en peper
Bereiding
Gooi mosselen en venusschelpen weg die kapot zijn of niet meteen dichtgaan als je er hard op tikt. Laat ze in twee afzonderlijke koekenpannen in ongeveer 2 minuten op hoog vuur opengaan. Gooi exemplaren die dicht blijven weg. Haal een deel van de mosselen en venusschelpen uit de schelp en laat de rest zoals ze zijn.
Verhit de olijfolie in een grote, vlamvaste stoofpan en fruit de ui 5 minuten op laag vuur; roer af en toe. Bak de grote inktvis 10 minuten mee, voeg de paprika toe, doe er zout en peper bij en roer goed door. Laat alles 10 minuten op laag vuur pruttelen. Doe er de tomaten, chilipeper en azijn bij en laat de azijn verdampen. Voeg stuk voor stuk de vis en schelpdieren toe: begin met de minst kwetsbare (bijvoorbeeld de vette vis) en eindig met de mosselen en garnalen, rivierkreeftjes of langoustines. Laat alles 20 minuten afgedekt pruttelen.
Smakelijke groeten,
Evelien de Graaff