Nederlanders eten opnieuw meer vis dan vorig jaar

woensdag 12 oktober 2022
GfK cijfers

Nederlanders eten meer vis dan vorig jaar. Gemiddeld aten we in ons land 9,5 kg vis per persoon. In de ranking van alle Europese landen staat ons land daarmee op de twaalfde plaats; een redelijk goed gemiddelde, al is dit voor een land dat grenst aan zee met veel verse, eigen aanvoer best opmerkelijk. Dit blijkt uit het onderzoek dat het Nederlands Visbureau jaarlijks laat verzorgen naar visconsumptie in Nederland door onderzoeksbureau GfK. Een terugblik op het jaar 2021-2022 leert onder meer dat men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis eet, vooral buitenshuis. 

Overall is de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren over het jaar 2021-2022 gestegen. Na een jaar waarin ook coronamaatregelen en de energiecrisis een rol speelden, een lichtpuntje. Terwijl de Nederlanders het jaar ervoor nog 9,3 kg per persoon per jaar aten, bleek dit het afgelopen jaar 9,5 kg te zijn.Men blijkt gemiddeld ook meer verschillende soorten vis te eten, vooral buitenshuis, terwijl de top vijf lijst van meest gegeten vissoorten nog altijd wordt aangevoerd door zalm, tonijn, haring, kabeljauw en mosselen. 

Een verdiepend onderzoek onder jonge gezinnen laat zien dat de meeste kinderen tussen acht en zestien jaar thuis mee-eten wanneer er vis op tafel staat en ruim de helft blijkt het eveneens lekker en gezond te vinden. Uiterlijk of vegetariër wensen spelen nauwelijks een rol.

 


Naar overzicht