Pijlinktvis: een streekproduct uit de Noordzee

vrijdag 25 januari 2019

Bij het eten van pijlinktvis denk je al gauw aan een kleine pittoreske haven in Spanje, Portugal of Italië waar je gezellig een tafeltje op de kade uitzoekt om ‘calamari’ te bestellen. Verser uit de zee dan dat bestaat niet zou je denken… maar de kans is groot dat vakantiegangers gewoon een pijlinktvis vanuit onze Noordzee geserveerd krijgt. Want wat vrijwel onbekend is, is dat de pijlinktvis tegenwoordig in grote hoeveelheden uit de Noordzee wordt gevangen door Nederlandse visserijen en dat dusver het overgrote deel hiervan geëxporteerd wordt naar onze mediterrane buren. Zonde eigenlijk! Daarom organiseerde het Nederlands Visbureau onlangs een persmiddag om de pijlinktvis als streekproduct voor het voetlicht te brengen.

De pijlinktvis (niet te verwarren met octopus of zeekat) komt van oorsprong uit de Middellandse Zee. Mede mogelijk door het opwarmen van het zeewater zijn pijlinktvissen noordelijker getrokken waardoor de hoeveelheid in de Noordzee is toegenomen. Voorheen was de pijlinktvis voor de Nederlandse visserij geen belangrijke soort en gold voornamelijk als bijvangst. Tegenwoordig is dat wel anders en maken ze een belangrijk deel uit van de vangst voor visserij die gebruikt maakt van de flyshoot vistechniek. Door deze vismethode raakt de vangst minder tot helemaal niet beschadigd wat de kwaliteit ten goede komt. Hierdoor is de pijlinktvis een gewild exportproduct; 80% van deze vis wordt dan ook geëxporteerd.

De persmiddag
Voor de persmiddag zijn diverse gasten uitgenodigd, van culinaire journalisten tot foodbloggers. De persmiddag stond in teken van informeren en inspireren. Naast een uitleg van een visser over de flyshoot vistechniek vervolgde een vakdocent  met uitleg over inktvissen. Een demonstratie, hoe de pijlinktvis schoon te maken, mocht niet ontbreken. Uiteraard mocht er ook geproefd worden. De persmiddag vond plaats bij Pluijm’s Eetbare Wereld in IJmuiden, waar de inktvis dezelfde ochtend nog op de visafslag aan de overkant van de straat aan land werd gebracht. De kok serveerde een proeverij van pijlinktvissen, op verschillende manieren bereid.

Benieuwd naar wat de foodies ervan vonden en tot welke recepten ze zijn geïnspireerd?
Lees dan hier wat Andrea van anniepannie.nl, Gereon van gereonskeukenthuis.nl of Francine van heerlijkehappen.nl hebben geblogd en welke recepten zij hebben bedacht.  


Naar overzicht