De Bewuste Visweek

maandag 24 september 2018
De Bewuste Visweek

Van 24 tot en met 30 september is De Bewuste Visweek. Initiatiefnemers MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) en het WNF willen consumenten stimuleren om bij het kopen van vis te kiezen voor aantoonbaar duurzaam gevangen of verantwoord gekweekte vis, voorzien van een keurmerk.

Visserijen die op een duurzame manier vis vangen, kunnen zich laten certificeren door MSC en ontvangen dit keurmerk. Vis die op een verantwoorde wijze is gekweekt, kan een keurmerk verkrijgen als het voldoet aan de standaard van ASC. Steeds meer grote retailers kiezen ervoor om gecertificeerde vis te verkopen om hun duurzaamheidsbeleid te onderstrepen. Voor de consument hebben deze keurmerken het grote voordeel dat het in de winkel direct zichtbaar is.

Ook in viswinkels gaat gecertificeerde vis over de toonbank. Dit is weliswaar lang niet altijd zichtbaar gemaakt, maar daar kun je als consument naar vragen. Het niet hebben van een MSC of ASC certificaat wil niet per definitie zeggen dat er geen sprake is van een verantwoord gevangen of gekweekte vis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaalde visserij zich nog in het certificeringsproces bevindt of er vanwege gebrek aan wetenschappelijke cijfers gewoonweg geen beroep op kan worden gedaan. Aangenomen mag worden dat het voor de vissers elke week Bewuste Visweek is en vis op de markt wordt gebracht volgens de strenge regels die hiervoor gelden. Voor visproducten zijn alleen al in Nederland nog meer dan tien duurzaamheids- en kwaliteitskeurmerken die worden gevoerd. Voorbeelden zijn: Global Gap, ESF (Eel Stewardship Found), Waddengoud en Friend of the Sea.

 

Lees meer over duurzaamheid


Naar overzicht