Hollandse Nieuwe vangst

dinsdag 6 juni 2017
keuren Hollandse Nieuwe

Komende week varen schepen weer uit om te kijken of de haring al ‘vet genoeg’ is om te verwerken tot Hollandse Nieuwe. Het lijkt opmerkelijk, maar vandaag de dag wordt Hollandse nieuwe vooral in Scandinavische wateren gevangen.

Elk voorjaar reizen Nederlandse haringhandelaren naar het Noorden waar ze zich voor ruim twee maanden vestigingen. Daar kopen ze de haring lokaal op de veiling van de overwegend Scandinavische vissers om deze vervolgens onder Nederlandse leiding te verwerken op authentiek Hollandse wijze, waarna de verwerkte Haring met recht tot Hollandse Nieuwe gelabeld mag worden. 

De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets van doen met het wel of niet door Nederlandse vissers gevangen Haring of gevangen in Nederlandse wateren, maar alles met de traditionele manier van verwerken waarbij vooral het ‘kaken’ en pekelen een belangrijke rol speelt. Bij het kaken, worden de kieuwen (kaak), deels de ingewanden en de keel verwijderd zodat de vis kan ontbloeden, met als gevolg blank visvlees. De alvleesklier blijft in de vis, welke een belangrijke rol speelt in de smaakvorming van de Hollandse Nieuwe. De alvleesklier produceert namelijk een enzym dat helpt de haring zijn voedsel te verteren en verandert na de dood van de haring de eiwitten in de vis. Zo komt de rijping op gang die de Hollandse nieuwe zijn hoogst eigen smaak geeft. Daarna wordt de haring droog gezouten of gepekeld, een gecontroleerd proces dat de uiteindelijke smaak van de Hollandse Nieuwe bepaald. Jaarlijks wordt zo’n 25.000 ton (25 miljoen kilo) haring gebruikt voor de verwerking tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn maarliefst 180 miljoen haringen!

Wist u eigenlijk dat alle Hollandse Nieuwe duurzaam gevangen is? En wat bedoelen we eigenlijk met duurzaam? Alle Nederlandse haringvangst is sinds 2006 MSC gecertificeerd en dit betekent het volgende:

  • Duurzame visstand: er wordt niet sneller gevist dan de haring zichzelf kan voortplanten
  • Gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op mariene flora en fauna
  • Effectief en verantwoord management van de visserij. 

U kunt dus zorgeloos genieten van de Hollandse Nieuwe.

 


Naar overzicht