Met een gerust geweten paling eten, het kán!
Over het eten van paling wordt de laatste jaren nogal eens wat twijfel gezaaid; de palingstand zou zo laag zijn dat paling eten niet meer verantwoord is. Paling wordt volgens sommigen zelfs met uitsterven bedreigd. Niets is minder waar! Het eten van paling mag vandaag de dag écht verantwoord worden genoemd.
Maatregelen voor een goede palingstand
Sinds 2009 is er Europese regelgeving van kracht om de palingstand goed te beschermen. Vanaf dat moment heeft de sector alles in het werk gesteld vangst, kweek, verwerking en handel te verduurzamen. Glasaal (baby-paling) wordt geboren in de oceaan en komt Europa binnen bij de kust van Frankrijk (meer dan 90% van alle Europese glasaal). Van die baby-paling wordt vandaag de dag nog maar 4% gebruikt voor consumptie. In Nederland is de visserij op volwassen paling sterk verminderd (meer dan 70%). In Europa is een certificeringssysteem ingevoerd dat de volledige keten van paling, van visserij tot bord, transparant maakt en voor verduurzaming zorgt. Die certificering is mogelijk ook een oplossing de massale smokkel naar China een halt toe te roepen. Inmiddels is 90% van alle jonge paling die in Frankijk wordt gevangen, gecertificeerd en daarmee verantwoord.
De palingstand is weer hoopvol
Sinds 2011 stijgt de palingstand licht. Dat betekent dat alle maatregelen voor bescherming hun vruchten afwerpen. Het is dan ook belangrijk dat visserijen, kwekerijen en handelaren zich goed aan alle regels houden en dat er geen paling wordt verhandeld buiten de gemaakte afspraken om. Door als sector samen te werken en er voor te zorgen dat er geld beschikbaar blijft voor goed beheer, kan de palingstand blijven verbeteren en de consument met een gerust hart paling blijven eten.
Paling kopen met ESF-label
Wilt u als consument zeker weten dat u verantwoorde paling koopt? Let dan op het ESF-label op de verpakking. Die paling is afkomstig uit een gecertificeerde bron en draagt gegarandeerd bij aan goed beheer van de palingstand.