Langoustine, dé Noordzee delicatesse

In de landen rondom de Middellandse zee weten ze wel raad met langoustines. Waar Nederlanders het vaak alleen nog in restaurants bestellen, is het in de zuidelijke landen de basis voor vele simpele en snel te bereiden gerechten. Daar kun je ze zelfs in de supermarkt kopen. De kans is trouwens heel groot dat deze langoustines zijn gevangen door onze eigen Nederlandse vissers.

langoustine

Langoustines, ook wel Noorse kreeft genoemd, worden door de Nederlandse langoustinevissers namelijk in onze eigen Noordzee (ten noorden van de Waddeneilanden) gevangen. In 2023 is er in totaal 1500 ton aangevoerd. Doordat ze dicht bij de kust vissen, is de vangst die aan land komt nooit ouder dan 3 tot 4 dagen en daarom van uitstekende kwaliteit als ze in de winkel belanden of verder worden verwerkt. Werd er vroeger ook al op langoustines gevist en hoe is de Nederlandse visverwerkende industrie hierop ingesprongen? Wij vroegen het Jelle Pasterkamp, algemeen directeur van Oromar. Een visbedrijf uit Urk dat is gespecialiseerd in de verwerking van deze Noordzee-delicatesse die zij ook als diepvriesproduct naar Italië en Spanje exporteren.

Goud uit zee

In 1999 richtte Jelle Pasterkamp het visbedrijf Oromar op en startte hij als pionier in de verwerking van langoustines, een vissoort waar nooit veel mee werd gedaan. Jelle komt uit een familie die van oudsher werkzaam is in de visserij en vishandel. Hierbij kwam de enorme know how van opa en vader goed van pas. Zij zijn dan ook van grote invloed geweest het familiebedrijf Oromar, oftewel ‘goud uit zee’, te maken tot wat het nu is. Inmiddels toonaangevend in de verwerking van langoustines in en buiten Europa.

Langoustines werden vooral uit Denemarken en Schotland afgenomen, maar er kwam steeds vaker de vraag of wij daar met Nederlandse schepen iets mee konden doen. Er werd inmiddels al gepionierd met enkele schepen uit Den Oever en al snel kwamen er meer schepen, ook Urker schepen en Belgische vlagschepen. Het balletje ging rollen en er werd een Kenniskring Langoustines opgericht om vragen als ‘wat zijn de beste vangsttechnieken?’ en ‘hoe kunnen we een bederfelijk product als langoustines het beste conserveren?’ te kunnen beantwoorden. En zo is het door de jaren heen een leuke vloot geworden.

langoustine

Langoustine met sterallures

Oromar heeft op dit moment geen eigen schepen varen, maar werken nu met vaste aanvoerders. Na het wegen en de kwaliteitscontrole op de visveiling gaan de langoustines direct naar de vaste afnemers en wordt er niet gewacht op de eerstvolgende veiling. Bij dit product is het belangrijk dat de aanvoer zo snel mogelijk wordt verwerkt. Dit is soms vrijdagavond laat, maar ook vaak zaterdagochtend. Doordat zij rechtstreeks contact hebben met de schepen, weten ze precies waar en hoe de langoustines zijn gevangen en wat de kwaliteit is.

Oromar is het eerste bedrijf dat door innovatie en geavanceerde verwerkings-processen erin is geslaagd dit Noordzeeproduct langdurig te bewaren met behoud van kwaliteit en smaak, zonder dat verkleuring optreedt. Niet zo gek dus dat zij de leverancier zijn van verse langoustines aan menig sterrenrestaurant.

TIP: de scharen van een langoustine hebben in tegenstelling tot een kreeft minder vlees maar zijn heerlijk om een bouillon, soep of saus van te maken. Kneus ze wel van tevoren anders geven ze geen smaak af. Je kan de koppen en de schalen van de langoustine eventueel ook toevoegen, zo hoef je niks van de langoustine weg te gooien.