Urk als zalm-hub

De laatste jaren is ‘op Urk’ een enorme toename te zien in de handel en verwerking van zalm. Het lijkt een kwestie van tijd tot de zalmomzet op het dorp de grens van 1 miljard euro doorbreekt. Deze prachtige ontwikkeling is typerend voor de veerkracht en vindingrijkheid van de visserijgemeente. Tim Brouwer van Visscher Seafood vertelt over deze ontwikkeling in ‘zijn dorp’.
 

Tim met zalm

Nadat de krimp van aanvoer in Noordzeevis was ingezet, is de industrie razendsnel omgeschakeld naar alternatieven, gebruikmakend van de bestaande infrastructuur. En die infrastructuur is cruciaal. De reden dat Urk zo succesvol is in zalmproductie komt onder meer door de geografische ligging.
 

Dit geeft Urk als zalm-hub dus een voorsprong van twee etmalen ten opzichte van fileren op oorsprong.

Urk bevindt zich midden in de markt en precies in de sweet spot waarbij zalm vanuit vrijwel alle Europese origines, binnen 48 tot 72 uur na slacht, kan worden geleverd. Deze reistijd is tegelijkertijd vereist vanwege de rigor mortis die de vis moet ondergaan alvorens deze kan worden gefileerd. Dit geeft Urk als zalm-hub dus een voorsprong van twee etmalen ten opzichte van fileren op oorsprong. Vervolgens kan gebruik worden gemaakt van de historische transportlijnen vanuit Urk, waardoor vrijwel iedere markt binnen korte tijd bereikbaar is.
 

zalm productie

Ook een zekere bescheidenheid is op zijn plaats. Wereldwijd wordt 2,5 miljoen ton zalm gekweekt. En waar Urk de Noordzeevismarkt domineerde, zijn we in de zalmwereld maar een kleine speler met een paar procent van het mondiale volume. De grootste verwerkers in Oost-Europa met hun lage arbeidskosten bijvoorbeeld verwerken in hun eentje meer volume dan de gehele Urker zalmindustrie tezamen. Robotisering en automatisering bieden echter perspectief op het dichten van deze kloof. Verder biedt deze kolossale markt natuurlijk vooral kansen op groei. Persoonlijk denk ik dat de rol van uitdager ook beter bij het Urker karakter past.’
 

‘Een belangrijke trend in de industrie is ketenintegratie, zo vervolgt Brouwer. De zalm waardeketen heeft drie sleutelelementen: kweek, verwerking en handel. Er zal altijd ruimte blijven voor onafhankelijke verwerkers, maar de sterkste zalmbedrijven van de toekomst zullen de bedrijven zijn die in alle drie de segmenten hebben geïnvesteerd. Vandaar dat grote Noorse spelers als Lerøy en Mowi zich in de Benelux vestigen om grip te houden op de verwerking. Bij Visscher Seafood hebben wij geïnvesteerd in eigen biologische zalmkwekerijen en het openen van internationale vestigingen om ons product zo goed mogelijk wereldwijd te vermarkten.
 

Want dat zalm een
wereldproduct is, staat vast...

Want dat zalm een wereldproduct is, staat vast. Het is ongekend hoe zoveel culturen het product in korte tijd hebben toegevoegd als ingrediënt in eeuwenoude gerechten, van Japanse sushi en Hawaiiaanse poké bowl tot Italiaanse lasagne. De mogelijke toepassingen van zalm zijn grenzeloos en Urk staat uitstekend gepositioneerd om verder te groeien met dit prachtige product.’