Hoe heurt 't eigenlijk?

Dé etiquette voor het eten van vis

Het is bijna zover! We kunnen er niet meer omheen: de Hollandse Nieuwe is vanaf 15 juni weer volop verkrijgbaar. Met enige verbazing kijken buitenlanders toe hoe wij een grijze 'rauwe' vis onze mond in laten glijden. En om dat charmant te doen is al een kunst op zich. Maar het is ook het seizoen voor fruits de mer, een grote schaal met allerlei verschillende zeevruchten. Hoe eet je al deze verschillende vissoorten eigenlijk? We visten het voor je uit en zetten de etiquetteregels van een paar vissoorten voor je op een rij.

(HARING) HOLLANDSE NIEUWE

Hoewel er niet echt regels zijn voor het eten van haring, wordt de Hollandse Nieuwe vaak maar op twee manieren gegeten. Zo kun je hem keurig in stukjes snijden en prikken met een vork of natuurlijk met een prikker met het Hollandse vlaggetje, met wat uitjes of zuur erbij. Of je hapt de haring af. Dan pak je met de hand de staart vast, tussen duim en wijsvinger. Als je wilt, haal je ’m door de uitjes.

Als je de haring vasthebt, laat je ‘m in de lucht bungelen en doe je je hoofd een beetje naar achteren. Breng de vis naar je mond en hap er een stukje af. Je kunt er telkens wat afbijten, totdat je de staart over hebt. Je kunt het visje trouwens ook heel goed puur eten, dus zonder zuur of uitjes.

KREEFT

Het eten van kreeft kan voor hilarische taferelen zorgen, want waar moet je eigenlijk beginnen? Serveer kreeft met het volgende kreeftbestek: een kreeftentang (soort notenkraker) om de harde schaal te kunnen breken en een kreeftenvork, een staafje dat aan het uiteinde in twee heel kleine tandjes uitloopt om het vlees uit alle spleten in de kreeftenschaal te kunnen halen. Houd de kreeft met links op het bord vast en met rechts gebruik je een kreeftvorkje. Naast het bord met kreeft komt een apart bordje voor de stukken van de kreeftenschil en een bakje met water met citroen.

Je begint met de poten, deze breek je af en zuig je leeg. Maak daarna de scharen los met een draaiende beweging en let op dat je het elleboogje van de kreeft mee hebt. Kraak de scharen open met de kreeftenkraker en haal het stevige vlees eruit. Het vlees van het elleboogje kan je lospeuteren met het kreeftenvorkje. Eindig met het opensnijden van de staart met een scherp mes. Het middenstuk is (helaas) niet eetbaar.

Sommige mensen eten de kreeft graag per gedeelte, door het vlees van elk deel op te eten op het moment dat ze het losmaken van het lichaam. Anderen geven er de voorkeur aan de volledige kreeft uit elkaar te halen en de maaltijd in één keer te nuttigen, nadat het werk gedaan is. Volgens de etiquette zijn beide manieren geoorloofd. Servetten worden geserveerd om te gebruiken als slab en om na afloop de vingers droog te maken na het spoelen in het bakje water met citroen.

Het middenstuk is (helaas) niet eetbaar

OESTERS

Puristen hebben hun oesters het liefst koud, rauw en recht uit de zee. Desgewenst kun je er een beetje citroensap of wat zwarte peper aan toevoegen. Prik de oester eerst met een oestervorkje van de schaal los. Zet de schelp aan je mond en laat de oester naar binnen glijden of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op. Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt.

Enkele keren kauwen

op de oester

is zeker niet verboden

KAVIAAR

Kaviaar (onbevruchte eitjes van wilde steur) wordt koel geserveerd in een eenpersoonsschaaltje of in een tinnen bakje in gemalen ijs. Houd het deksel op de kaviaar tot aan het moment dat het wordt gegeten. Kaviaar van de beste kwaliteit eet je het liefst puur. Je proeft het in hele kleine porties. Gebruik een klein lepeltje van steen, plastic of parelmoer (metalen lepels beïnvloeden de smaak en zijn daarom niet geschikt) en leg hiermee een klein schepje (ongeveer 5 gram) op de muis van je vuist en breng de kaviaar met je tong naar je gehemelte. Daar druk je behoedzaam de eitjes tegen je gehemelte uit elkaar.

Voor de beste smaakexplosie mag het kaviaarbolletje pas in de mond worden gebroken. Zo proef je de delicatesse op zijn best. Kaviaar wordt geserveerd met champagne of wodka. Een glas van een goede witte wijn mag ook.

Kaviaar van de beste kwaliteit

eet je het liefst puur

MOSSELEN EN OVERIGE SCHELPDIEREN

De mosseletiquette hangt af van hoe de mosselen worden geserveerd. Krijg je een bord met daarin mosselen zonder schelp dan ga je natuurlijk mes en vork gebruiken. Als je echter een kom mosselen met schelpen of een mosselpan voorgeschoteld krijgt, neem je een lege schelp in de linkerhand als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen en in je mond te stoppen.

Vongole, kokkels, mesheften of spisula zijn allemaal schelpdieren waarvan de schelp na koken of verhitting open gaat staan. Het vlees is dan ook heel makkelijk uit de schelp te prikken met een kleine vork.