Garnalen: verschillende soorten voor je op een rij

Hollandse garnalen

Je hoeft geen ‘geheugen als een garnaal’ te hebben, als je niet precies weet hoe het eigenlijk zit met die verschillen tussen garnalen, gamba’s, scampi of tropische garnalen.

Alleen al in de Noordzee zijn tal van soorten te vinden en als we ook nog eens de reuzengarnalen erbij nemen, wordt het helemaal ingewikkeld. Een ding staat vast: dé garnaal bestaat niet. Er bestaan meer dan driehonderd soorten garnalen die eetbaar zijn. We lichten enkele soorten uit die in
Nederland het meest worden verkocht en gegeten.

Hollandse garnalen

De Hollandse garnaal

De Hollandse garnaal, ook wel bekend als de Noordzeegarnaal is de bekendste garnalensoort in Nederland. Ook in België is dit garnaaltje populair, waar hij grijze garnaal wordt genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, komt deze garnaal alleen voor langs de Noordzeekust. Doordat de garnalen altijd aan boord van het schip in zeewater worden gekookt, behouden ze hun karakteristieke zilte smaak en blijven langer houdbaar. Ze veranderen dan van de grijze in de rozige kleur. Gepeld hebben
de garnalen een zoete, roomachtige geur en een stevige structuur.

Als je gepelde Hollandse garnalen koopt zijn deze dus al gekookt. Dat betekent dat je ze direct in een salade of ander gerecht kunt verwerken. Ga je de garnalen in een warm gerecht verwerken, voeg ze dan pas op het laatst toe en verwarm ze slechts heel even mee.

Noordse garnaal

Noordse garnalen

Deze koudwater garnalen worden gevangen in de noordelijke Atlantische Oceaan. Ze worden ook wel Noordse garnalen genoemd. Hij is wat groter dan de Hollandse garnaal. Het formaat dat de garnalen bereiken tijdens de groei is afhankelijk van de watertemperatuur; hoe hoger de temperatuur, hoe groter de garnalen kunnen worden. Ze zijn ook wat meer oranjeroze van kleur. Na het verhitten van de garnalen zijn ze felroze van kleur. Ook deze garnalen worden meestal al aan boord bewerkt en dus al gekookt verkocht.

Je kunt deze garnaal direct verwerken in koude gerechten. Als je deze garnaal in een warm gerecht wilt gebruiken, verwarm ze dan alleen op het laatst even mee om te voorkomen dat ze droog en taai worden. De smaak van Noorse garnalen is fris, de structuur wat vlezig.

Roze garnalen

Roze garnalen

Deze garnaal wordt vaak verward met de Noordse garnaal. Ook deze garnalen zijn niet zo groot. Ze worden gevangen in de kustgebieden van Zuid-Amerika en Azië. Na de vangst worden ze direct gepeld en ingevroren. De smaak van de roze garnaal is licht zout. Ze zijn opvallend gekromd en hebben een kenmerkend roze kleur. In Europa zijn ze alleen als diepvriesgarnalen te koop.

Doordat deze garnalen relatief klein zijn, en ze dus een korte bereidingstijd hebben, zijn ze heel geschikt te verwerken in een roerbak-, wok- of pastagerecht.

Black Tiger garnaal

Black Tiger garnaal

In het Nederlands de zwarte tijgergarnaal ook wel Black Tiger genoemd, dankt zijn naam aan de zwarte streepjes op het pantser. Deze grote tropische garnalen zijn erg populair. Het betreft hier grote garnalen die in zout water leven. Omdat deze enorm populair zijn, wordt de vangst van de wilde garnalen aangevuld met kweek in aquacultuurfarms in het zuidoosten van Azië.

Veel Black Tiger garnalen worden diepgevroren uit Azië geïmporteerd en worden in verschillende varianten op de markt gebracht: zowel ongepeld als gepeld, zowel met als zonder kop.

De smaak van de ze garnalen is licht zoetig, de structuur vlezig. Rauw zijn de garnalen donkergrijs, met de kenmerkende zwarte strepen. Na het verhitten krijgen ze een oranjerode kleur. De structuur van het vlees van de deze garnaal is krokant en vast. Hij leent zich perfect voor bereiding op de grill of barbecue. De dikke, harde schaal maakt het pellen vrij eenvoudig.

Witpootgarnalen

Witpootgarnalen

Spreken we over tropische garnalen, dan wordt veelal gesproken over de Vannamei, in gewoon Nederlands de witpootgarnaal. Het betreft een grote, grijze garnaal die wel 20 centimeter groot kan worden. Ze leven in zout water. De Vannamei wordt in het wild gevangen, maar net als bij de Black Tiger garnaal is de vraag groter dan het aanbod en worden ook deze garnalen op grote schaal gekweekt in aquacultuur- farms. Grootste producenten zijn Ecuador, China, India, Indonesië en Vietnam.

Rauw zijn de Vannamei garnalen grijs van kleur. Tijdens het koken verandert de grijze
kleur in oranjerood. De smaak van deze garnaal is zoetig, de structuur is vlezig.

Argentijnse garnalen

Argentijnse garnalen

Zoals de naam doet vermoeden worden deze garnalen gevangen voor de Argentijnse kust en veelal direct aan boord van het schip ingevroren. In ons land zijn ze als diepvriesgarnalen te koop. Ze worden gevist in een door de Argentijnse overheid aangewezen gebied door een beperkt aantal vaartuigen, tijdens variabele visseizoenen. Argentijnse garnalen worden alleen in het wild gevangen.

De smaak van de Argentijnse garnaal is licht zoutig en neigt naar die van zoete kreeft. Ze hebben na vangst al een dieprode kleur en de structuur van deze garnaal is zacht. Ze zijn niet zo geschikt voor gerechten die langer worden verwarmd, maar lenen zich bij uitstek voor de barbecue.