'Onze' ondernemers

In Nederland hebben wij zo’n 1400 visspecialisten, allemaal ondernemers in hart en nieren. Maar voordat de vis in de winkel terechtkomt, passeert hij nog een aantal stations. Van de vissers op de kotters en de medewerkers op de visafslag, tot de visverwerkingsbedrijven tot de visspecialist bij jou om de hoek. In alle stappen van de visreis, van schip tot schap, wordt keihard gewerkt. Op deze pagina introduceren wij je graag aan een aantal van deze ondernemers.

Haal jij vandaag een visje bij de lokale viswinkel? Juist in dit gekke jaar kunnen deze ondernemers jouw hulp goed gebruiken. En je krijgt er een visje van topkwaliteit voor terug! 

Visser

Wie in de keuken aan de slag wilt gaan met garnalen, komt er al snel achter dat dé garnaal niet bestaat. Er is namelijk nogal wat diversiteit in de garnalenfamilie. Hier in onze eigen Noord- en Waddenzee zwemt de Hollandse garnaal, ook wel bekend als de grijze of Noordzeegarnaal. In dit interview spreken wij ondernemer Jan de Blok. Jan is een 24-jarige Nederlandse visser uit Stellendam, die is opgegroeid in de haven. Zijn opa en oom waren vissers. Hij vertelt ons hoe hij op zijn eigen kotter aan de slag zijn en wat zijn zorgen zijn voor de toekomst van de visserij. 

 

Lees hier het hele interview

 

 

Groothandel

Als er ergens veel familieleden in een en hetzelfde bedrijf werken, dan lijkt het wel in de vissector. In vissersfamilies is het jarenlang heel gebruikelijk geweest dat het beroep van visser overging van vader op zoon en weer op zoon. Vandaag de dag zie je de familiebanden niet alleen in de visserij noch alleen in deze mannelijke bloedlijn, maar ook broer en zus, moeder en zoon of vader en dochter tref je bij veel visbedrijven aan. Het lijkt erop dat vis ‘besmettelijk’ is in de goede zin des woords.

Dit keer aan het woord: vader en zijn twee zonen van een al jarenlang vertrouwd gezicht in het Scheveningse havengebied: Visgroothandel W. van Wijk. Met zijn drieën werken zij in de groothandel. Zij vertellen in dit interview wat het zo leuk maakt om samen met de familie te werken, hoe zij de toekomst van het bedrijf zien en welk visje zij zelf graag op tafel zetten.

 

Lees hier het hele interview

 

 

Groothandel

Prins Premium Seafood uit IJmuiden is de nieuwe naam van een oude bekende. Zeevishandel Jan Prins bestaat immers al sinds 1899. Pieter en Niels namen het roer over van hun vader, Pieter Visman. Dit betekent niet dat Pieter sr. geen rol meer speelt binnen het bedrijf, want hij denkt nog graag met zijn zoons mee. In de rubriek ‘Allemaal Familie’ van ons magazine Visculinair nemen de broers Pieter en Niels ons mee naar de haven van IJmuiden en vertellen ze ons alles over hun samenwerking, de overname en hoe het eraan toegaat bij de groothandel.

 

Lees hier het hele interview

 

 

Visspecialist

Arjanne Hameeteman is mede-eigenaar en bedrijfsleider bij een visspeciaalzaak in Ouddorp. Zij is ondernemer in hart en nieren. Met veel plezier staat zij in de winkel en is zij altijd op zoek naar manieren om betere service te bieden en de business te laten groeien. In dit interview vertelt zij hoe zij op haar dertiende begon te ondernemen, hoe zij in de vissector terecht kwam en hoe haar gemiddelde werkdag eruitziet. 

 

Lees hier het hele interview