Vrolijk van vis

Vrolijk van vis

Dat voeding invloed heeft op ons gedrag en onze stemming komt vermoedelijk niet als een verrassing. Een lekker stuk chocolade of een ‘cheat-day’ doet soms wonderen. Er is echter ook een verantwoorde manier om een goed humeur te krijgen. Voor mij geldt dat ik vrolijk word van vis!

Ik beloof geen wonderen, maar vis heeft invloed op veel processen in ons lichaam, waaronder de gemoedstoestand. De omega 3-vetzuren in vis, bevatten namelijk veel essentiële bouwstoffen voor onze hersenen. Naar verluidt zijn deze met name goed voor de membraan, het omhulsel van onze hersencellen. Als zo'n membraan beter is opgebouwd, dan is deze soepeler en functioneert die hersencel beter. Dat is niet alleen van belang voor een goede stemming, maar ook voor allerlei andere hersenfuncties. En trouwens ook voor hart en bloedvaten.

 “Heb je ooit een depressieve Eskimo gezien?” Het lijkt misschien een flauw grapje, maar het is echt zo: in landen waar mensen veel vis eten, komen veel minder depressies voor.

Hoe zit dat dan? Uit diverse onderzoeken is gebleken dat bij mensen die tweemaal per week vis aten, minder somberheidsklachten werden gerapporteerd dan in de groep die geen of weinig vis at. Waar het precies door komt, is niet helemaal te zeggen, maar een aantal factoren kan een rol spelen. Mensen die geregeld vis eten, letten mogelijk sowieso meer op hoe gezond zij leven. Zij bewegen vaak ook meer. Kunnen de omega 3-vetzuren het succes dan eigenhandig claimen? Misschien. Het kan ook zo zijn dat er nog een heel ander stofje in vis zit wat je helpt om met je goede been uit bed te blijven stappen. Kortom, het is dus niet helemaal duidelijk. Wat voor mij als een paal boven water blijft staan: leef en eet je gezond, dan voel je je beter, en dat brengt negen van de tien keer automatisch een glimlach op je gezicht. In mijn geval gaan gezond leven en vis eten hand in hand. Ook voor mijn kinderen vind ik het zinvol om minimaal een keer per week vis op tafel te zetten. En dan bedoel ik niet alleen een portie kibbeling - die snack vindt zijn weg naar de monden van mijn kroost al vaak genoeg - maar een mooie, verse vis, liefst Noordzeevis. Een lekkere sliptong of wat garnaaltjes door de pasta en het humeur van mijn kieskeurige nageslacht knapt zienderogen op – en dus dat van mij ook 😉.

Voorbeeldje: dichtbij de visafslag van Scheveningen koop ik mijn verse vis. Alleen al daar rondlopen geeft mij een blij gevoel. Vervolgens ga ik vol enthousiasme de keuken in om een pracht van een gerecht op mijn bord te toveren. Dan kan ik een gevoel van triomf niet onderdrukken. Hoera! Gelukt. Daar is die glimlach dan alwéér!

En om het plaatje dan compleet te maken: een mooi glas wijn bij mijn gezonde visje, want die moet tenslotte zwemmen.

Dus of het nu door de vis komt, de levensstijl of een combinatie ervan: hoe het ook zij, van vis word ik blij! 

 

 

 

 

 

Mariska Blom

Mariska is marketing-/projectmanager bij het Nederlands Visbureau. Ze begeleidt uiteenlopende campagnes en nationale bijeenkomsten voor de vissector. Buiten kantooruren is Mariska het liefst bezig met sport, reizen en gaat ze graag uiteten met haar gezin, familie of vrienden.