Voedselverwarring raakt vis

Vleesvervangers zijn hot! Bewust leven en bewust eten is bij steeds meer mensen top of mind. Met als gevolg dat er minder vaak voor vlees op het menu wordt gekozen. Gezond en duurzaam eten is niet zo makkelijk als het lijkt. Zo leidt ‘eet minder dierlijk en meer plantaardig’ niet per definitie tot een duurzamer voedingspatroon.

Natuurlijk is het lekker om eens een vegaburger of quinoasalade te eten. Veel vleesvervangers zouden een volwaardig alternatief zijn, wanneer de belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, vitamines en ijzer op gelijkwaardige wijze in je lichaam worden opgenomen. Toch is dit niet altijd het geval en leidt dit wel vaker tot verwarring.

Door de herhaalde aandacht voor het minder eten van vlees, zou je hem bijna vergeten: de vis! De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 200 milligram omega 3-vetzuren per dag uit vis binnen te krijgen. Door één keer per week een portie vis te eten, het liefst vette vis, haal je dit. Daarnaast bevatten de meeste vissoorten van nature andere voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Denk je met visoliecapsules al deze voedingsstoffen binnen te krijgen, dan heb je het mis. Kies dus voor een gevangen visje uit zee, dat is een gezonde keuze.

Maar dat is niet alles, want als jouw visje uit de Noordzee komt, eet je meer lokaal geproduceerd voedsel en verlaag je de CO2-voetafdruk ten opzichte van exotische plantaardige producten. Wist je trouwens dat het RIVM berichtte dat de makreel een lagere CO2-emissie kent dan melk, een vegaburger, tofu en kip? 

Naast de gezondheidsvoordelen is vis ook gewoon lekker én vaak veel makkelijker te bereiden dan men denkt.

Agnes Leewis

Agnes is directeur van het Nederlands Visbureau. Het initiëren van promotionele activiteiten en de daarmee gemoeide kostendekking is haar grote uitdaging. Sinds de verzelfstandiging van het Nederlands Visbureau als stichting is het runnen van deze marketingorganisatie echt een vorm van ondernemen voor haar. Zij is de spil tussen de ondernemers in de vissector en externe partijen. In haar vrije tijd – eh, vrije tijd? – eet ze graag een hapje buiten de deur met vrienden, het liefst na een uurtje shoppen.