‘Ongewoon’ lekker eten

Vismarkt

Door: Dikra

Op de vrije zaterdagochtend ben ik steevast te vinden in de straten van de Haagse Markt. Ik slenter langs het foodgedeelte, waar de Hollandse bloemkool gemoedelijk naast verse ketoembar, peulvruchten, bieslook of kousenband ligt. Ik haast me langs de kramen richting mijn favoriete viskraam om verse, smakelijke en betaalbare vis te scoren.

Snel een lekkerbekje scoren

bij de eerste viskraam

Het is haast een traditie geworden, elke zaterdagochtend naar de multiculturele openluchtmarkt. Naast het grote aanbod aan exotische producten, is het altijd een gezellige boel met alle marktkooplieden en bezoekers. Ik kan het nooit laten om allereerst een lekkerbekje te halen bij de eerste viskraam op de hoek. 

Zo verliep ook afgelopen zaterdag. Na genoten te hebben van mijn visje baande ik mij de weg langs alle viskramen. Ik koop hier altijd verse vis om thuis een heerlijk gerecht voor te bereiden. Bij de visboer inspecteerde ik een voor een de vissen tussen het ijs. Mijn blik werd gegrepen door de pijlinktvis die aan zijn lot werd overgelaten. Ik keek om me heen. De bezoekers liepen straal voorbij de inktvissen. Ik hoorde ze al denken: “wat een walgelijke aanblik met enge slierten, wie eet dat in godsnaam?!” Ik neem ze niks kwalijk, want het ziet er nou niet héél smakelijk uit. Maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk een lekker ‘visje’ is. Terwijl ik toekeek hoe ome Henk en tante Kaat bekende platvissen in groten getale wegnemen, liep ik ongestoord naar de pijlinktvissen die mij hunkerend aankeken: “neem mij mee!” Die blik heb ik niet nodig, hoor. Met een tasje vol inktvis liep ik voldaan weg van de menigte. “Och, die arme mensen, die weten niet wat ze missen”, denk ik dan vaak. ‘s Avonds stond bij mij in ieder geval een overheerlijke inktvissalade op het menu.

Durf jij het aan

'onbekend' eten te proberen?

Hoe vaak maken we dat mee: het niet aandurven ‘onbekend’ eten te proberen? Gevarieerd eten is goed voor ons lichaam en een nieuwe ontdekking is goed voor onze smaakpapillen. Hoe gek het er misschien wel uitziet. Je kunt je alles eigen maken en op zoveel verschillende manieren bereiden. Mijn advies: probeer eens gewoon!

 

 

 

Dikra

Dikra is derdejaarsstudente Communicatie en vervult haar stage bij het Nederlands Visbureau. Buiten kantooruren is Dikra vaak te vinden in de sportschool en gaat ze graag met haar vriendinnen naar een gezellig dorp of stadje buiten haar eigen woonplaats Den Haag.