Meer dan een passie

Een visserman aan boord van zijn schip is dag en nacht met de zee verbonden, maar ook aan wal zijn zowel ik als vele andere vissersvrouwen verbonden met de zee. Via het internet en de satelliettelefoon, maar ook met hoofd en hart. Werken voor ons visserijbedrijf is meer dan een passie. Het is een levensstijl, voor mij al 25 jaar. 

Wanneer de betalingen zijn gedaan, de lonen zijn uitbetaald, de papieren van vaarbevoegdheid, vangstrechten tot scheepvaartinspectie volledig en juist zijn, de volledige administratie is bijgewerkt en als ons schip, de SL27, met een voltallige en gediplomeerde bemanning is vertrokken naar zee, veilig en zonder problemen; pas dan kan ik met een gerust hart mezelf op andere werkzaamheden storten. Altijd onder voorbehoud, want als er op zee iets is wat aan wal geregeld moet worden, sta ik samen met mijn man Johan altijd paraat voor onze schipper en bemanning. Het schip moet te allen tijde kunnen blijven varen en vissen. Ook als dat betekent dat ik er ‘s nachts m’n bed voor uit moet. 

schip

Natuurlijk plan ik ook weleens een genietmomentje voor mezelf op de bank met een goed boek en een kop thee, wandelen met de hond of een gezellig dagje uit met een vriendin. Maar mijn dagen zijn voornamelijk goed gevuld met visserijproblematiek en visserijpromotie. Als bestuurslid van PO Delta Zuid, een lokale afdeling van Visserijvereniging Visned, heb ik regelmatig vergaderingen door het hele land. Na zulke vergaderingen over bijvoorbeeld veiligheid op zee of visgebieden die Natuurorganisaties willen sluiten, stap ik vaak met een hoofd vol zorgen in mijn auto. Als ik dan een foto van de schipper krijg toegestuurd vanaf zee met viskisten gevuld met mooie verse rode mul, poon en inktvis en de tekst ‘we stomen naar de visafslag om vis te lossen’, maakt dat mijn dag weer goed. Ook dit zijn voor mij genietmomentjes die ik graag deel met de buitenwereld op onze website en Facebookpagina. En tegelijkertijd weet ik dat ik snel naar kantoor moet, want zo’n berichtje betekent ook werk aan de winkel: de vis moet immers worden verkocht.

 

Anne Marie

Gastblogger: Anne Marie van Seters-Padmos is opgegroeid op de scheepswerf van haar vader. Zij is onderneemster bij Zeevisserijbedrijf SL27, dat is gespecialiseerd in de flyshoot-visserij. Als bestuurslid van Visserijvereniging PO Delta Zuid en lid van de Sectorraad Visserij en maakt zij zich hard voor de sociaal-economische belangen van de visserijsector.