Heb je ook wat anders?

Door: Annemie Volders

Je wilt een bepaald recept maken en gaat naar de winkel voor de ingrediënten, maar dan blijkt dat ze de vis die je zoekt niet (meer) hebben. Wat nu?

Het kan zijn dat de vissoort die je wilde kopen niet het hele jaar verkrijgbaar is of dat die vis simpelweg is uitverkocht. Gelukkig zijn er meestal wel goede vervangers beschikbaar. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de geschikte kandidaat?

Eigenschappen van de vis
Belangrijk is eerst te kijken naar de eigenschappen die de vis voor het recept nodig heeft. Niet alle vissoorten zijn namelijk geschikt voor bepaalde kookmethoden. Zo leent een stevigere vis zich beter voor grillen of bakken dan een delicaat visje. Gaat het om een hele vis of visfilets. Heb je dunne stukjes of dikke moten nodig? Wordt de vis in het recept op de huid gebakken of niet? 

Als jij je vis koopt bij de visdetaillist kun je er altijd terecht met je vragen. Zij kunnen je goed adviseren voor mogelijke alternatieven.  Onderstaand overzicht helpt je ook op weg. Hier zie je welke vissoorten onderling vervangbaar zijn.

alternatieve vissoorten

 

Annemie Volders

Annemie is marketing en communicatie medewerker bij het Nederlands Visbureau. Ze werkt mee aan verschillende campagnes en projecten. Buiten kantooruren is Annemie vaak op het strand te vinden en houdt ze van gezellig uiteten gaan.