Geen vlees, maar vis

Door: Anouk van Santen

Gezond eten is mij met de paplepel ingegoten. Dat is door de jaren heen niets veranderd. Behalve dat ik (bijna) geen vlees meer eet, omdat mijn kijk op de vleesindustrie kritischer is geworden. Steeds vaker hoor ik geluiden over de hoge CO2-uitstoot en wordt het effect van vlees op onze gezondheid in twijfel getrokken. Daarom heb ik besloten vlees uit mijn eetpatroon te schrappen.

De vraag is: wat nu? De goede voedingsstoffen die ik normaal uit vlees haalde, moet ik nu op een andere manier binnenkrijgen. Als je in de wereld van de vleesvervangers duikt, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. En tussen alle tofuburgers en groenteballen vergeten we bijna de meest logische vervanger van allemaal: vis! Hoe kunnen we die vergeten, wanneer ons land grenst aan de Noordzee, een van de zeeën met de meeste gezonde visbestanden?

heilbot

Een zee vol omega 3-bommetjes

Door de vele gezonde omega 3-vetzuren, vitaminen en mineralen die vis bevat, is het ontzettend gezond. Het voedingscentrum adviseert niet voor niets om minimaal een keer per week vis te eten. Vooral vette vissen als haring, makreel en zalm worden aangeraden, omdat dit echte omega 3-bommetjes zijn.

Uit onderzoeken naar de positieve eigenschappen van deze vetten is onder andere gebleken dat ze hart- en vaatziekten kunnen voorkomen en dat ze je concentratievermogen en zicht kunnen verbeteren. Daarnaast is aangetoond dat de consumptie van vette vis een positief effect heeft op je mentale gesteldheid en dat kinderen met astma er baat bij hebben. Behalve deze omega 3-vetzuren, is vette vis ook rijk aan vitamine A, D, B6, B12, zink, selenium en jodium. Dit zijn alle vitamines waar iemand die weinig vlees eet een tekort aan zou kunnen krijgen. Kortom: qua gezondheid zit je met vis al snel goed.

Een gezond visje uit een gezonde zee

Het gaat met de meeste visbestanden in de Noordzee heel erg goed. Volgens minister Schouten kan er bij veel vissoorten ondertussen ‘uit de rente geoogst’ worden. Dit betekent dat we ieder jaar zoveel nieuwe aanwas hebben, dat we niet meer opvissen dan er nieuw bijkomt.

En dan zijn er de milieuvoordelen; de kweek of vangst van vis geeft minder broeikasgasuitstoot dan de productie van vlees en er is minder land voor nodig. Dat is positief voor het milieu. De meeste energie zit in de vissersboten en het koelen of vriezen van de vis. Nu hoor ik je denken: ‘hoe zit dat dan met die visschepen?’ Er zijn al duurzame visserijmethodes, zoals de fly shoot. Daarnaast is de Nederlandse vloot constant bezig te innoveren en verduurzamen. Met een lekker scholletje of een rode poon uit de Noordzee, ben je dus al snel beter af.

Wist je dat de uitstoot voor de productie van 1 kg makreel maar 0.9 kg CO2 is? Ter vergelijking: bij tofu is dit 2 kg en een kilo Nederlands rundvlees is verantwoordelijk voor 16 kg CO2-uitstoot.

Vis klaarmaken moeilijk? Helemaal niet!

Vis bereiden is makkelijker dan je denkt. De meeste vis heeft namelijk maar een korte bereiding nodig en kun je zonder al teveel poespas bakken in een pan of in de oven. De meeste witvissen zijn het lekkerst als je ze alleen kruidt met wat olijfolie, peper, zout en eventueel een beetje citroensap.

Over smaak valt niet te twisten en met een kippenpootje op zijn tijd is natuurlijk niks mis. Maar er zwemmen zoveel vissen in de zee, dat ik zeker weet dat er ook iets naar jouw smaak tussen zwemt. Beginnende viseters en vleesliefhebbers kunnen bijvoorbeeld aan de slag gaan met een makreelburger of een malse tonijnsteak. Experimenteer er lekker op los!

 

Anouk

Anouk was marketing-/communicatiemedewerker bij het Nederlands Visbureau. Zij werkt onder andere aan content voor de social media kanalen, nieuwsbrieven en websites. Verder is zij betrokken bij verschillende campagnes die het Nederlands Visbureau uitvoert. Ze voelt zich als een vis in het water wanneer ze het lekker druk heeft. In haar vrije tijd is ze een sportfanaat en ontdekt ze graag mooie nieuwe plekken in binnen- en buitenland.