Een zee aan mogelijkheden

We rijden allemaal wel eens op een frisse, droge vrije dag richting de kust: even lekker uitwaaien op het strand! Heerlijk om te lopen langs de branding en te turen naar de golvenmassa die zich uitstrekt tot de horizon. En vervolgens natuurlijk even lekker chillen met een smakelijk drankje en hapje in een van de strandpaviljoens of op de boulevard. Het is een populair uitje op een vrije zondag, dat zelfs op deze dag van de week voor files kan zorgen.

Onder de golven
We kijken vaak naar die watermassa voor onze kustlijn en zien eigenlijk niets. Wat zich onder die enorme golvende brei van onze Noordzee afspeelt, daar staan we niet zo vaak bij stil. In onze Noordzee leeft weliswaar ook nog een groot aantal bewoners: vissen! En gezegd kan worden dat zich daar een ‘Hollandse’ multiculturele samenleving ophoudt van formaat.

Terwijl we vaak vernemen dat er zorgen zijn over overbevissing en lege zeeën, onderscheidt de Noordzee zich vanwege al jarenlang gezamenlijk beheer van de visbestanden met omliggende landen. De Noordzee is een van de rijkste zeeën.

We sommen een aantal bewoners op – en dit lijstje is zeker niet volledig – die je vervolgens overal in het land in het winkelschap tegenkomt: schol, tong, tongschar, schar, mul, poon, wijting en garnalen.

Naar zee
Onze vissers gaan elke week naar zee om vis voor ons te vangen. Omgeven door het water van de Waddenzee en de Noordzee is het bijna vanzelfsprekend dat heel wat plaatsen een vissershaven hebben en er veel vis wordt gehandeld.

Een trend is dat we juist eten wat er in de buurt groeit en bloeit en wel in het seizoen. Bier uit eigen brouwerij, groente uit de moestuin en kaas van de regionale boer. We weten de producten van het land steeds vaker te vinden, terwijl dat wat uit die grote plas voor onze deur komt, grotendeels ‘wegstroomt’ naar andere landen. We zouden meer waardering mogen hebben voor het eten uit de Noordzee. En dat is niet alleen goed voor de Nederlandse vissers en economie. Het is ook goed voor onszelf, want het is niet alleen smakelijk, maar ook supergezond.

Verrassend
Men is er niet achter welke factoren hier een rol van betekenis in spelen, maar de diversiteit aan vissoorten verhuist wel eens. Verschillende vissoorten die hier jarenlang voor onze kust werden gevangen, hebben zich inmiddels verplaatst naar hoger gelegen wateren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de haring en ook wel voor de kabeljauw. De pijlinktvis, die voorheen alleen rond de Middellandse Zee werd gevangen, zwemt inmiddels in grote hoeveelheden voor onze kust, terwijl de eerste ansjovis en tonijn inmiddels ook al weer zijn gespot in de Nederlandse wateren. Kortom, het buffet aan zeevruchten is zeer divers en wisselend om uit te kiezen.

Zee aan mogelijkheden
Wanneer je eens een dagje doorbrengt aan zee en naar de golvenmassa kijkt: bedenk je dan dat daaronder een enorm palet aan zeevruchten zwemt die je kakelvers op elke hoek van de straat kunt vinden: in de horeca of via je boodschappentas vanuit je eigen pannetje; thuis op tafel.

Agnes Leewis

Agnes is directeur van het Nederlands Visbureau. Het initiëren van promotionele activiteiten en de daarmee gemoeide kostendekking is haar grote uitdaging. Sinds de verzelfstandiging van het Nederlands Visbureau als stichting is het runnen van deze marketingorganisatie echt een vorm van ondernemen voor haar. Zij is de spil tussen de ondernemers in de vissector en externe partijen. In haar vrije tijd – eh, vrije tijd? – eet ze graag een hapje buiten de deur met vrienden, het liefst na een uurtje shoppen.