De perfecte smaakmaker voor jouw visgerecht

Door: Annemie Volders

smaakmakers vis

Ze zijn er in alle soorten en maten, van klassieke sauzen tot exotische kruiden: smaakmakers. Hetgeen je toevoegt aan je gerecht om het meer smaak te geven. Een kleine touch of juist onmisbaar. Hoe kies je welke smaakmaker het best bij jouw visrecept past en welke kruiden kun je goed met vis combineren? De keuze is reuze, maar uiteindelijk gaat het om wat jij lekker vindt en het gerecht dat je wilt bereiden. Door met verschillende kruiden en specerijen te experimenteren en de juiste hoeveelheden te gebruiken, verras jij jouw smaakpapillen en die van je gasten.

Jouw smaakprofiel
Het doel is op zoek te gaan naar de juiste balans tussen de verschillende ingrediënten. Zoals de groente en vis waar je mee aan de slag gaat en de bereidingswijze; op de barbecue, uit de oven of rauw. De keuze hangt af van het gewenste smaakprofiel en type gerecht dat je wilt bereiden. De rokerige grillsmaak of een pakketje uit de oven hebben namelijk veel invloed op het uiteindelijke resultaat en textuur van de vis. Pak je uit of kies je voor eenvoud?

Voor welke vis kies jij?
Natuurlijk is de smaak van vis al heerlijk van zichzelf. Maar een smaakmaker kan deze versterken of een complexere beleving creëren. Zo hebben sommige vissoorten al een typische smaak, hierdoor heb je met weinig ingrediënten of juist puur natuur al een lekkere hap. Vis met een minder prominente smaak, zoals kabeljauw, heeft als voordeel dat het toegankelijker is voor iedere vislover of een viseter to be. Door zijn neutrale smaak kun je hem met veel combineren.

Let ook op de dikte van je visvlees waaraan je een saus of kruiden toevoegt. Je wilt voorkomen dat je de vis zelf niet meer proeft of dat het visje in je bord ‘zwemt’.

Trendy combi
In de culinaire wereld wordt steeds meer geëxperimenteerd en ontstaan er creatieve combinaties. Omdat er meer mogelijk is dan de klassieke dille-citroen of Franse beurre blanc-saus, is het assortiment van vissige kruidenmixen in de laatste jaren sterk uitgebreid. Tegenwoordig behoren de Marokkaanse tajine, Italiaanse risotto of Franse bouillabaisse ook tot onze weekmenu’s. Ieder land staat bekend om zijn eigen smaakmakers en zijn de moeite waard een keer uit te proberen. Waar Italianen juist kiezen aroma’s uit de zee te versterken met bijvoorbeeld basilicum, oregano, rozemarijn en tijm, staat de Aziatische keuken bekend om een mooie smaakbalans tussen zoet, zout, zuur en pittig. Denk aan gember, knoflook, koriander en citroengras; essentiële ingrediënten bij een Aziatisch visgerecht.

Aan de slag!
Wil jij zelf een mix maken? Ga dan eens op zoek naar verse kruiden of specerijen uit andere culturen. Heb je gekozen voor een bestaand recept? Door de hoeveelheden wat aan te passen of kruiden te vervangen, geef je het gerecht al snel een persoonlijke touch.

Heb jij de smaak te pakken? Serveer dit heerlijke zomerse gerecht voor een exotische beleving.