Vergeet-mij-niet

Vergeet-mij-niet

Zelf eet ik graag en geregeld vis. Ok, ik moet eerlijk bekennen dat ik twee keer per week vaak niet haal. Dat heeft alles te maken met mijn gebrek aan concentratie tijdens de wekelijkse inkopen. En wanneer ik deze vraag binnen mijn vriendenkring stel, dan is het antwoord vrij geregeld: het is veel te duur. Op de voet gevolgd door reacties als: er is geen viswinkel in de buurt, ik weet eigenlijk niet zo goed hoe je het lekker klaarmaakt en als klap op de vuurpijl: gewoon, niet aan gedacht…

De eerste drie kan ik eenvoudig pareren en zijn wat mij betreft geen excuus. Op die laatste kom ik zo terug.

Wordt de vis werkelijk zo duur betaald?

Vis heeft het imago aan de prijs te zijn, maar let op, kwalitatief vlees is dat zéker! Het klassieke voorbeeld van een idee-fixe. Een gemiddelde portie vis (100 – 150 gram per persoon) komt op ongeveer €2,65. Als je een stukje kabeljauw vergelijkt met een biefstukje, dan ontloopt dat elkaar nauwelijks. We kunnen hooguit aanvoeren dat je van 150 gram vlees snel vol zit, waar je met dezelfde hoeveelheid vis niet hoeft uit te buiken. 'Vis laat den mensch zoals hij is'. En dan nog iets. Net zoals bij fruit en groenten kun je ook rekening houden met de seizoenen. Kies voor vis in het seizoen, want dat heeft voordelen. De minder bekende visjes, die trouwens minstens even lekker zijn, zijn vaak een stuk goedkoper. Zo is de schar uit onze eigen Noordzee bijvoorbeeld een interessant betaalbare keuze. En dan koop je gewoon een onsje meer!

Het gemis van de viswinkel

Het ontbreekt de Nederlander niet aan een ruim en - zo we nu hebben vastgesteld - betaalbaar visassortiment. Het lijkt onmogelijk dat onze beperkte visconsumptie wordt veroorzaakt door ontbrekend aanbod. Ons land telt ruim 1400 visdetaillisten en viskraampjes en talloze visrestaurants. Bovendien kun je tegenwoordig ook bij de meeste supermarkten kiezen uit een rijk (vers) visassortiment.

Sommige mensen kopen alleen een visje wanneer ze de Nederlandse kust bezoeken, anderen zweren bij de viskraam op de markt en een ander eet weer nauwelijks vis omdat de viswinkel niet naast de deur zit. Voor wie geen visboer als buurman heeft, kan gegarandeerd een supermarkt op fiets- of loopafstand vinden. Probleem opgelost.

Een makkie

Het bereiden van vis lijkt voor velen een culinaire uitdaging. Daarom eten we vaak eerder vis in een restaurant. Dat is natuurlijk heel leuk en lekker, maar ook thuis kan iedereen een visje bereiden. Er bestaan zoveel eenvoudige lekkere recepten met vis, die bovendien ook nog eens in een mum van tijd klaar zijn. Neem regelmatig een kijkje op visrecepten.nl en sta versteld van wat voor heerlijks je op tafel weet te zetten; zelfs met de kieskeurige (kleine) eters in huis.

Glad vergeten

Ondanks dat vis wordt geprezen om zijn gezonde eigenschappen, lijkt dit niet de doorslag te kunnen geven bij onze keuze een vis op het menu te zetten. Het lijkt erop dat we het in de verplichte categorie ‘twee ons groenten en twee ons fruit’ hebben geparkeerd. En als iets moet, dan is het al gauw niet leuk.

Als we vis van het vakje ‘het is zo goed voor je’ naar ‘gezond en lekker’ verplaatsen, dan gaan we de goede kant op.

En zo gaat het ook vaak bij mij: ik kom thuis van de supermarkt of rondje winkelstraat, ruim thuis mijn inkopen weg en denk dan ‘verdikke, ik heb weer geen vis gekocht’. Herkenbaar? We zijn niet de enigen! Het overkomt héél veel mensen.

Eigenlijk is er maar één drempel die moet worden genomen: je moet eraan denken. Gelukkig is daar een hele simpele oplossing voor: een supersimpel boodschappenlijstje! En als je wat vaker vis eet, helpen die omega 3-vetzuren je vervolgens aan een goed geheugen. Win-win toch?

Mariska Blom

Mariska is marketing-/projectmanager bij het Nederlands Visbureau. Ze begeleidt uiteenlopende campagnes en nationale bijeenkomsten voor de vissector. Buiten kantooruren is Mariska het liefst bezig met sport, reizen en gaat ze graag uiteten met haar gezin, familie of vrienden.