Blik op VIS in Blik

De deurbel gaat. Vrienden of familie staan onverwachts op de stoep en je wilt uitpakken met een lekkere borrelplank. Maar heb je nog wel iets in huis? Plotseling herinner jij je de voorraad ingeblikte vis in het keukenkasje, de redding! Serveer wat brood of toastjes en open een paar blikjes vis. Met deze ‘lifesavers’ creëer je in een handomdraai een goedgevulde borrelplank.

vis in blok

Terug in de tijd
Aan het begin van de 19e eeuw vaardigde Napoleon een prijs uit voor wie erin zou slagen een manier te vinden voedsel langer te kunnen bewaren. De winnaar was de Fransman Nicolas Appert die hermetisch afgesloten glazen potten introduceerde.
Op basis van zijn ontdekking werd geleidelijk het inblikproces ontwikkeld. In 1853 opende de eerste conservenfabriek in Portugal, wat ervoor zorgde dat deze methode daar definitief doorbrak en ingeblikt voedsel razend populair werd.

In sommige Europese landen was een voedselblikje een heus statussymbool, maar het was en is vooral een lekkere, makkelijke - je hoeft het niet te koelen en koken - en betaalbare manier genoeg proteïnen binnen te krijgen. Niet alleen de voedingswaarden, maar ook de smaak blijft bewaard. Nadat de blikjes hermetisch afgesloten zijn, worden ze gekookt op 100°C, waardoor de vis gaar is en volledig steriel blijft. Daarnaast is vis in blik erg duurzaam voedsel. Visoverschotten die worden aangeland, kunnen worden ingeblikt en hoeven daardoor niet verloren te gaan. Een goede manier voedselverspilling te bestrijden. Daarnaast is het gebruik van blik, gemaakt van licht en stevig aluminium met een dunne coating aan de binnenkant, al erg duurzaam omdat
je het eindeloos kan recyclen. 

Lekker lang bewaren
Hoewel elke nationale voedselautoriteit een houdbaarheidsdatum vaststelt, wordt ingeblikt voedsel na verloop van tijd eigenlijk alleen smaakvoller. Je kunt het dus jaren bewaren. Draai het blikje wel af en toe om, zodat de olie, het water of de tomatensaus de vis opnieuw goed kan doordringen.

Culinaire hype
‘Conservas’ zoals ingeblikte vis in Spanje en Portugal wordt genoemd, zijn helemaal trendy en ware verzamelobjecten. Er zijn delicatessenwinkels vol blikjes vis van perfecte kwaliteit met prachtige, aantrekkelijke designs die te mooi zijn om te openen. Maar het gaat nog verder, inmiddels zijn er ook restaurants geopend die gerechten
als blikvanger in blik serveren. Niet zo gek, want voor de avontuurlijke eters
bestaan er visconserven met de meest uiteenlopende combinaties: sardientjes
met peterselie, groene munt, groene kardemom en roze peper, forelfilet met Engelse blauwe watermunt, kabeljauw in een dressing van zeewier en inktvis in zoetzure saus met koriander. Je kunt het zo gek nog niet bedenken.

Kortom: een voorraadkast zonder ingeblikte vis is vergelijkbaar met een keuken zonder knoflook.