Haring boost je gezondheid en prestatie

woensdag 12 juni 2024

Gent, 12 juni 2024 Over precies een week gaat het nieuwe haringseizoen van start. De overhandiging van het vaatje Nieuwe Maatjes in de Oude Vismijn te Gent, gepresenteerd door Sven Ornelis, markeert het startschot. Dit primeurproduct biedt talrijke gezondheidsvoordelen en culinaire mogelijkheden. Een goede reden voor diverse Vlaamse chefs om deze vette vis op het menu te zetten.

De Hoge Gezondheidsraad adviseert al jaren vis te eten, waarvan liefst één keer per week een vette vissoort zoals haring. Deze frequentie heeft namelijk een aanzienlijke positieve impact op de gezondheid.

Het zijn juist de goede vetten (omega-3 vetzuren) die vis zo gezond maken. Omega-3 is goed voor de hersenen, de huid, cholesterol en de ogen. Als je één keer per week vette vis eet, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 15%! Uit onderzoek blijkt dat deze vetten het risico op dementie en andere hersenaandoeningen verkleinen.

Bovendien bevorderen deze vetzuren ook de concentratie en daarmee de prestatie, wat vooral gunstig is voor studenten in deze blokperiode.

Een Vlaamse toets

Sven Ornelis, culinaire chef, blogger en fervent maatjesliefhebber, is dit jaar benoemd tot Maatjesambassadeur. Naast zijn rol als dagvoorzitter op woensdag 19 juni, inspireert hij consumenten aan de slag te gaan met dit natuurproduct. Samen met andere chefs zet hij dit jaar deze vette vis op de kaart met behulp van inspirerende gerechten. Want naast het klassieke haringhappen, populair in Nederland, is haring een verrijking voor vele gerechten en daar geeft Vlaanderen graag een eigen draai aan.


Naar overzicht