Ingrediënten
- 2 gestoomde/ gerookte makrelen of circa 450 g makreelfilets
- rijst voor 4 personen
- 2 flinke uien
- 3-4 tenen knoflook
- 2 stengels citroengras
- 3 cm gemberwortel
- 2 cm verse laoswortel of 1 tl gemalen laos
- 1 1/2 el kerriepoeder
- 1 tl gemalen kardemom
- 1 limoen
- 400 ml kokosmelk, blik
- chilivlokken, hoeveelheid naar eigen wens
- doperwtjes, hoeveelheid naar eigen wens
- 5 limoenblaadjes, optioneel
- neutrale olie
- scheut water
- zout
Bereiding
- Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pel en snipper de uien. Verhit vervolgens een scheut olie in een braadpan en fruit de uien met een snuf zout.
- Haal de buitenste bladeren van het citroengras en snijd de stengels overlangs bijna doormidden. Leg er een knoop in en voeg ze toe aan de pan.
- Pel en snijd de knoflook. Voeg deze ook toe aan de pan. Schil daarna de gember en laos en rasp deze boven de pan.
- Voeg een snufje chilivlokken, de kerriepoeder en de kardemom erbij en bak deze kort mee. Voeg dan de limoenblaadjes óf limoenrasp toe.
- Schenk de kokosmelk erbij en laat dit 10 minuten zachtjes koken. Verdun het eventueel iets met water. Maak vervolgens de saus op smaak met limoensap.
- Pluk de vis in, niet al te kleine, stukken en warm ze 5 minuten op in de kerriekokossaus.
- Schep de vis met saus op borden en serveer het met rijst en doperwten.
Tip
Zowel limoenblad als verse laos kan je heel goed in de vriezer bewaren. Je hoeft ze dus niet telkens opnieuw vers aan te schaffen. Laos kan je ook heel goed raspen wanneer het nog bevroren is. Lekker makkelijk dus!
Makreel
Makreel is een duidelijk te herkennen vis. Zijn rug is groenblauw gekleurd met donkere zebra-achtige strepen en een diep ingesneden staartvin. De buik van de makreel is wit.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Makreel wordt maximaal 66 cm lang. Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht. Door het hoge vetgehalte combineert makreel goed met iets zuurs: wijn, azijn, mierikswortel of mosterd.
Voedingswaarden:
Per 100 gram onbereid product:
- Energie:
- /