Ingrediënten

  • 600 gram scholfilets
  • 600 gram winterwortel
  • 1 limoen
  • 50 g roomboter
  • 75 ml slagroom
  • 3 el bieslook, fijngeknipt
  • zout en peper, versgemalen

Ook te bereiden met…

Bereiding

Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen. Snijd de wortels in plakjes en kook ze in een pan met weinig water en wat zout in 15 minuten gaar. Boen de limoen schoon en rasp er een ½ eetlepel groene schil af. Pers de limoen uit. Smelt de boter in een koekenpan en roer 1 eetlepel limoensap en de ½ eetlepel geraspte limoenschil erdoor. Leg de scholfilets erin en smoor ze afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar. Giet de worteltjes af en schenk de slagroom en 2-3 eetlepels kookvocht erbij. Pureer de worteltjes met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg zout en peper toe en warm de wortelpuree nog even zachtjes door. Schep de puree op vier borden en leg de scholfilets erop. Kook het smoorvocht op hoog vuur even in en schep het over de scholfilets. Strooi het bieslook erover.



Lekker met risotto.



Tip: vervang de limoen door citroen

Schol

Schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden.

Alles over Schol

Schol

Voedingswaarden:

Per 100 gram onbereid product:

Energie:
94 kcal
/
393 kj
Vetten:
2.00 g.
Eiwitten:
19.00 g.